2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az Egészségügyi bizottság rábólintott

Egészségügyi bizottság: igen a jövő évi büdzséjavaslatra.
2010. november 10. szerda 18:46 - HírExtra
A kormány szerint a jövő évi költségvetésben az ideihez képest jelentős különbség nincs, az ellenzék szerint a Fidesz által korábban hangoztatott újraélesztés helyett "gyenge beöntést kap" az ágazat a költségvetés révén - hangzott el szerdán az Országgyűlés egészségügyi bizottságában. A grémium kormánypárti többsége általános vitára alkalmasnak találta a 2011-es büdzséjavaslatot.

Nesztor Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium társadalombiztosítási főosztályának vezetője a bizottsági ülésen úgy fogalmazott, a 2011-es költségvetési javaslat egészségügyre vonatkozó része szűk mezsgyén mozog, az év közbeni folyamatokat figyelemmel kell kísérni, és csak az ágazaton belüli átcsoportosításra lesz majd lehetőség.

A szakember megemlítette azt is, hogy 15 milliárd forintos céltartalékot képeztek. Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi helyettes államtitkára ehhez hozzátette, ezt a pénzt a gyógyító-megelőző ellátásokra szeretné költeni a tárca.

A helyettes államtitkár a jövő évi egészségügyi költségvetésről azt mondta, az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) bevételi és kiadási oldala jövőre kismértékben - 2-3 százalékkal - növekszik a 2010. évi várható teljesítéshez képest. Hozzátette: a költségvetésben a "legnehezebb tétel" a gyógyszertámogatás lesz. Mint mondta, a tárgyalások a partnerekkel még folyamatban vannak, de arra fognak törekedni, hogy a lakosság terhei ne növekedjenek.
A bizottság ellenzéki tagjai kritizálták a javaslatot, a szocialisták kijelentették, nem támogatható a jövő évi büdzsétervezet.

Garai István (MSZP) szerint nem olvasható ki a tervezetből, hogy mi lesz a kórházak adósságával, az állami kézbe vett intézmények működtetésére sem látja a fedezetet, továbbá nincs forrás a tervezetben a kormány által sokat hangoztatott életpályamodellhez sem.

Gyenes Géza (Jobbik)úgy vélte többi között, hogy a minisztériumi struktúraátalakítás miatt az előirányzatok összehasonlíthatatlanok a tervezetben. A politikus szerint a kórházak jövőre sem kerülnek ki az adósságspirálból. Az LMP képviselője, Szilágyi László szerint sem olvasható ki a tervezetből, hogy jelentősen emelkedne az ágazatban dolgozók bére, és "nem látja azokat a számokat", amelyek a kormány által hangoztatott "fenntartható átrendeződés" irányába mutatnának.

A bizottság végül kormánypárti többséggel általános vitára alkalmasnak találta a jövő évi költségvetés tervezetét; az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselője nemmel szavazott.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását