2024. április 26. - Ervin

Martonyi: Küözös érdek, hogy Izrael megállapodjon

Magyarország az Európai Unió keleti politikájával összhangban, uniós tagállamként és a jövő év első felében az EU soros elnökeként is, megpróbálja előmozdítani a közel-keleti békefolyamatot - jelentette ki hétfőn Martonyi János külügyminiszter közel-keleti látogatásának izraeli állomásán.
2010. november 9. kedd 09:02 - HírExtra
A magyar politikus elmondta: megbeszélést folytatott kollégájával, Avigdor Liebermannal és a találkozón megállapították, hogy mély barátság van a két ország közt, kapcsolataik folyamatosan fejlődnek. Megvitatták a közel-keleti békefolyamat helyzetét, s szót ejtettek Iránról is. Egyetértettek abban, hogy közös érdek, hogy egy stabil Izrael megállapodásra jusson a palesztin féllel.

A magyar diplomácia irányítója találkozott Reuven Rivlinnel, az izraeli parlament elnökével, Dan Meridor miniszterelnök-helyettessel, hírszerzési és atomügyi miniszterrel, valamint Daniel Herskoviccal, Izrael magyar származású tudományos és technológiai miniszterével. A magyar külügyminiszter tiszteletére este fogadást adott Jeruzsálemben az Izraelben élő magyarajkúak képviseletében Josef Weiss, Magyarország tiszteletbeli konzulja.

A rendezvényen Martonyi János elmondta, hogy a két ország mély történelmi barátságának fontos tényezője a virágzó, identitását egyre jobban visszanyerő magyarországi zsidó közösség és a magyarul beszélő izraeliek, akik közül már több mint 15 000-en rendelkeznek magyar állampolgársággal, s Budapest számol a közeljövőben a történelmi Magyarországról származó magyarajkú izraeliek állampolgársági kérelmeivel is.

A kettős állampolgárság intézményét az izraeli kormány elfogadja és támogatja. A magyar kormányt sem zavarja, ha Magyarországon élő magyar emberek fölveszik az izraeli állampolgárságot, hiszen mindez csak a kapcsolatok erősödését szolgálhatja - mondta. Martonyi kedd délelőtt Rámalláhba, a Palesztin Hatóság központjába utazik, ahol Rijád al-Malki külügyminiszter fogadja, és várhatóan Szalám Fajjád miniszterelnökkel is találkozik.

Ezzel kapcsolatban a Jerusalem Post című lapnak hétfőn adott interjújában azt mondta: a palesztinoknak inkább vissza kellene térniük a tárgyalóasztalhoz, mint hogy egyoldalúan kiáltsák ki államukat. Ezenkívül tartózkodniuk kell a terrorcselekményektől. Izraelnek pedig valamilyen formában ismét moratóriumot kellene bevezetnie a ciszjordániai zsidó telepeken folytatandó építkezésekre - tette hozzá.

Iránnal kapcsolatban Martonyi azt mondta: nem ért egyet Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel abban, hogy elrettentő katonai fenyegetésre van szükség Iránnal szemben, mert csak így lehetne megakadályozni, hogy Teherán atomfegyver birtokába jusson. Azzal az izraeli helyzetértékeléssel azonban egyetért, hogy Irán nagy fenyegetést jelent.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását