2024. május 21. - Konstantin

OGY: elnapolják Lázár inditványainak megbeszélését

A tervezett módosítások miatt az Országgyűlés mégsem hétfőn folytatja le Lázár János Fidesz-frakcióvezető indítványainak megtárgyalását.
2010. november 8. hétfő 13:38 - HírExtra
A Ház előtt vannak a költségvetési bizottság módosító indítványai

Az Országgyűlés honlapján olvasható javaslatok értelmében a jogszabály rendelkezéseit - 2010 helyett - a 2005. január 1. napját követően megszerzett jövedelmekre kell majd alkalmazni.

A bizottsági módosító indítvány - összhangban a Lázár János fideszes frakcióvezető által az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén elmondottakkal - kezdeményezi a 98 százalékos különadó összeghatárának 3,5 millió forintra emelését, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele.

Az állami és önkormányzati vezetők, valamint a köztulajdonban álló cégek vezetői és felügyelőbizottságának tagjai esetében megmaradna a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt.

A különadóról szóló szabályok nem vonatkoznának a nyugdíjba vonulókra.

Mégsem kötik össze az Alkotmánybíróság hatáskörét a népszavazás tilalmával?


Lázár János ezt az Országgyűlésben jelentette be hétfőn, napirend előtt.
Közölte: azt javasolja a parlament alkotmányügyi bizottságának, hogy költségvetési, költségvetés-végrehajtási, adó-, járulék és illetékügyekben bizonyos esetekben legyen az Alkotmánybíróságnak felülvizsgálati jogköre. Ilyenek például azok az alapjogok, mint az élethez, emberi méltósághoz, személyes adatok védelméhez való jog.

Később folytatják a tárgyalást

A házbizottság hétfői rendkívüli ülésén a Fidesz kérte a változtatást. A testület délután ismét összeül, hogy döntsön egyebek mellett arról, milyen ütemezésben folytatják a javaslatok tárgyalását, lesz-e például szerdán is ülésnap ezen a héten.

Lázár János újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése előtt azt mondta, jövő hét kedden lehet az indítványok zárószavazása.

A Fidesz frakcióvezetőjének jelenleg három olyan javaslata van a Ház előtt, amelyet azután nyújtott be, hogy az Ab megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt.
A politikus egyrészt ismét benyújtotta - gyakorlatilag változatlanul - a különadóval kapcsolatos javaslatát, másrészt kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását is azért, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdések kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

A 98 százalékos különadót érintően ugyanakkor a Fidesz frakcióvezetője hétfőn bejelentette: azt javasolja, emeljék fel az adó összeghatárát 3,5 millió forintra, amelybe a szabadságmegváltás nem tartozna bele. Az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében azonban megmaradna a különadó 2 millió forintos összeghatára a szabadságmegváltással együtt. A különadót öt évre visszamenőleg kellene megfizetni. A módosítási javaslatot várhatóan még hétfőn az Országgyűlés költségvetési bizottsága fogja benyújtani.

Az alkotmánymódosítással összefüggésben pedig a parlament alkotmányügyi bizottsága nyújt majd be módosító javaslatot, amellyel - a testület elnökének korábbi nyilatkozata szerint - finomodhat az eredeti indítvány.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását