2024. május 11. - Ferenc

285 millió adatot loptak el tavaly

Hackerek 285 millió elektronikus adatot loptak el tavaly, többet, mint az előző négy évben összesen.
2009. április 16. csütörtök 15:01 - HírExtra
A Yahoo internetes hírportál ismertette azt az új tanulmányt, amely szerint az adattolvajok egyre profibbak a cégek által óvatlanul tárolt titkos információk ellopásában. A számok a Verzion Communications Inc. nevű cégtől származnak, amely azzal foglalkozik, hogy a betörések után "post mortem" vizsgálatot végezzen. A jelentésből egyetlen "áldozatot" sem sikerült beazonosítani, illetve a legtöbb betörés még csak nem is publikus. Ez leginkább azért van így, mert a rendőrség mindaddig nem kívánja a vonatkozó információkat közzétenni, amíg folyamatban van a nyomozás vagy a hackerre vonatkozó adatok még valósak, azaz "forró a nyom".

Az elorzott adatokat sokszor semmire sem használják fel a cyberbűnözők, ami leginkább az ellopott laptopokkal kapcsolatos ügyekre jellemző. A Verzion azonban csak azokat az eseteket elemezte, amelyeknél az ellopott adatokat fel is használták a bűnözők - például hamis bankkártyákat készítettek, lakásokat vásároltak vagy esetleg drága gyógyszereket vettek nagy tételben az ellopott adatok segítségével.

A Verzion azt is kiderítette, hogy az esetek 90 százalékában alapszintű biztonsági megoldásokkal meg lehetett volna akadályozni a betöréseket. Peter Tipett, a cég kutatási részlegének vezetője szerint ugyanakkor a bűnözők nem a "bejárati ajtón" rontanak be, hanem megkeresik azt a gyenge pontot, amelyen át könnyen és simán be tudnak hatolni, például - az előbbi hasonlattal élve - a ház oldalán lévő "ablakon" keresztül. Ez az "ablak" egy cég esetében akár az alacsony szintű hozzáféréssel rendelkező munkatárs is lehet, akinek a gépén nincsenek felinstallálva a legjobb biztonsági szoftverek.

Az ő gépeiken keresztül a hackerek aprólékosan át tudják vizsgálni az egész hálózatot, hogy továbbhaladhassanak a célpont felé. Ráadásul a bűnözők egész komplex és kifinomult szoftvereket használnak, amelyeket speciális támadásokhoz fejlesztettek ki. A biztonsági cégek és a bűnüldöző szervek nem is ismerik azokat.

A Verzion még azt is hozzátette tanulmányához, hogy az ilyen ügyek 93 százaléka a pénzügyi szektorra jut.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását