2024. május 5. - Györgyi

Soul & Gospel Budapesten

Negyedik alkalommal rendeznek Soul & Gospel Fesztivált Budapesten: szerdán a Papp László Budapest Sportarénában két brit együttes, a Hillsong London és a London Community Gospel Choir lép színpadra.
2010. október 30. szombat 16:40 - HírExtra
Mindkét, nemzetközileg is ismert csapat járt már Magyarországon. A Hillsong London, a kortárs gospel zene egyik legdinamikusabb csapata 2008-ban együtt adott koncertet Matt Redmannel a Soul & Gospel Fesztiválon. A London Community Gospel Choir kétszer is fellépett már a magyar fővárosban; legutóbb a Millenárist töltötték meg - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A gospel a keresztény vallási életben használatos zenei stílus, szövegeiben Isten és Jézus dicsőítése áll a középpontban. Eredete a spirituálékhoz vezet vissza és az Egyesült Államokban terjedt el a XX. század első negyedében. A Hillsong London Nagy-Britannia egyik leggyorsabban növekedő keresztény közössége, a Hillsong London Church csapata. Az 1990-es évek közepén kezdte meg működését, népszerűsége nagy mértékben a zenéjének köszönhető: hangzásában az aktuális európai zenei trendek is jelen vannak, erős britpopos beütéssel.

A kórus elsősorban 18-30 év közötti fiatalokból áll. A Hillsong London csak az elmúlt évben 25 országban 335 ezer ember előtt zenélt; tavaly szeptemberben a londoni O2 Arénában 14 ezer ember vett részt jubileumi fellépésükön. A London Community Gospel Choir (LCGC) tizenkét fős felállásban lép a színpadra szerdán Budapesten.A Nagy-Britannia első számú gospelkórusának tartott csapat 1982-ben alakult. Sokoldalú, stílusban és előadásmódban is változatos, soknemzetiségű együttes, amely öt vagy akár háromszáz fős felállásban is képes műsort adni.

Eddig tíz lemezt és több száz koncertet tudhatnak maguk mögött, sztárok tucatjával léptek fel. Leghíresebb fellépéseik közé tartozik a 2005-ös Live 8 koncert Glastonburyben, de még az angol futball-kupadöntőn is játszottak a Wembley stadionban. Hangzásuk funkys, szvinges, R'n'B-s gospel, a színpadon a tradicionális előadásmódot sajátos koreográfiával ötvözik.

A LCGC alapítója és irányítója Bazil Meade, aki számos később világhírűvé vált gospel és R'n'B énekes tehetségét egyengette: közéjük tartozott például a Phats & Small, a Spice Girls egykori tagja, Mel B. vagy Yazz. A LCGC szerepelt filmekben is, például a Kísértés két szólamban és az Igazából szerelem című vígjátékban, az Oroszlánkirály betétdalában pedig Elton Johnt kísérték. Feltűntek Will Young, az Erasure, Nick Cave vagy a Gorillaz lemezein, de dolgoztak együtt Paul McCartney-val, a Westlife-fal, Tori Amos-szal és Madonnával is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását