2024. május 5. - Györgyi

Natalie Cole Budapesten

Az eddig kilenc Grammy-díjjal elismert amerikai énekesnő, Natalie Cole ad koncertet hétfőn a Papp László Budapest Sportarénában.
2010. július 24. szombat 15:04 - HírExtra
Az amerikai énekesnő Still Unforgettable című, két évvel ezelőtt megjelent albumának dalaival járja a világot, és a magyar fővárosban is ezekre építi műsorát. Budapesten Natalie Cole vendége Horgas Eszter fuvolaművész lesz - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Édesapja Nat King Cole volt, aki a dzsesszzongoristaként indult és később bariton hangjával a műfaj klasszikusává vált, majd fiatalon, 1965-ben halt meg. Lánya, Natalie már debütáló stúdióalbumával, az 1975-ben megjelent Inseparable-lel óriási sikert aratott; első két Grammy-díját is ennek kapcsán érdemelte ki.

Natalie Cole az elmúlt három és fél évtizedben a közönség és a kritikusok szeretetét is kivívta, rhythm and blues, pop- és dzsesszénekesként egyaránt; nemcsak remek hangjával, hanem egyedülálló előadásmódjával, azzal, hogy szinte egész lényével életre kelti a dallamot és a szöveget. Nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a This Will Be (An Everlasting Love), az Inseparable, az Our Love, az I've Got Love On My Mind, a Pink Cadillac és a Miss You Like Crazy.
Rhythm and blues válogatáslemeze, az Unforgettable: With Love 1991-ben öt hétig időzött a slágerlisták első helyén és több mint nyolcmillió példányt adtak el belőle csak az Egyesült Államokban. Natalie Cole kilenc Grammyjéből hármat ezért az albumért kapott, közte az Év lemezének és felvételének járót.

Az énekesnő csaknem két évtizedet várt, hogy elkészítse az Unforgettable: With Love párját, folytatását: a hasonlóan klasszikus R&B-gyöngyszemekből válogató Still Unforgettable 2008-ban jelent meg - ezzel az albummal is nyert két Grammy-díjat.

"Valahogy úgy éreztem, ismét eljött az én időm, persze a sikerre soha nincs garancia, amikor elkészül egy lemez, főleg egy olyan, mint ez. Hallgatni szoktam a megérzéseimre, nem akartam az Unforgettable... sikerét meglovagolni, úgyhogy inkább vártam" - mondta ennek kapcsán Natalie Cole, aki 21. stúdióalbumának - életében először - producere is lett.

Natalie Cole az 1991-es album címadó dalát édesapjával adta elő - az énekesnő ráénekelt a Nat King Cole-lal korában rögzített felvételre - és a 17 évvel későbbi korongon is szerepel egy "mesterséges" duett: a Walkin' My Baby Back Home-ot Nat King Cole 32 évesen, 1952-ben rögzítette, Natalie erre énekelt rá 2008-ban.

"Arra gondoltam, hogy ha lenne egy másik duettem apával, akkor annak élénknek, hóbortosnak és mulatságosnak kell lennie. Ugyanakkor olyan dalt kerestem, ami egy bizonyos közönségrétegnek ismerősen cseng" - idézte fel a dalválasztást Natalie Cole, aki olyan előadók szerzeményei között is válogatott, mint Frank Sinatra, Lena Horne, Sammy Davis Jr. és Peggy Lee.

Idei turnéja májusban Japánban kezdődött, azóta járt Ausztráliában, Tajvanon, Hongkongban, az Egyesült Államokban és több európai városban is, Budapestre a horvát tengerpartról, Opatijából érkezik és Svájcba utazik tovább. A turné tervezett végállomása 2011. február 11-én az egyesült államokbeli Spokane-ben lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását