2024. május 18. - Erik, Alexandra

Zacher: le kell bontani az iszapos házakat

Az iszapkatasztrófa helyszínére többen is visszaköltözhettek, de a veszély még nem múlt el. Az iszapot még sokáig takarítják. Zacher Gáborral, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának főorvosával beszélgettünk.
2010. október 27. szerda 10:39 - Forján-Vass Máté
Mekkora a veszély most a katasztrófa által sújtott területen?

A tegnapi mérések alapján, amelyek rendelkezésünkre állnak, azt mutatják, hogyha befejeződik az iszap eltakarítása, és megtörténik a beszántás, akkor élhető lesz a környezet.

Amikor az elmúlt időben azt mondtam, hogy veszélyes a környék, akkor lényegesen magasabb volt a levegő porszennyezettsége. Ezt a mérések is igazolták, de azt nem lehetett látni, hogy mi lesz később. Ma a levegő porszennyezettségének az értéke 50-60 százalék, ez korábban volt két és félszeres (250 százalék – a szerk.)

Veszélyes hely
Zacher Gábor korábbi mérések alapján azt mondta, élhetetlen hely lehet a katasztrófa sújtotta övezet a porszennyezettség miatt. Azt is hozzátette, hogy egyelőre nem ismert az iszap hatása, ezért bármi lehet a jövőben.
Most van-e veszély?

Persze, amíg ez az anyag ott van, addig potenciális veszélyt okoz, mert addig érintkezik az emberrel. Ezért kell úgy, ahogy van az összes anyagot onnan elvinni. Azok a házak, amelyekbe belefolyt maga az anyag, az tartósan élhetetlen. Az összes házat, úgy ahogy vannak, el kell bontani.

A mostani adatok viszont azt mutatják, hogy a veszély teljesen lecsökkent a tíz nappal ezelőttihez képest.

Azon a területen, ahova kifolyt az iszap, ott most sem élnek az emberek, hanem védőruhába öltözött tűzoltók és katonák dolgoznak.

Meddig lesz hatással ez a környezetre?

A szakemberek azt mondják, hogy tíz centi mélyen érintette a talajt az iszap, ami az iszap elszállítása után egy mélyszántással eltávolítható, de az biztos, hogy nem nő ott egyből egy égig érő diófa. Kell egy rekultivációs folyamat.

A károsult házaknál csak az elbontás jöhet szóba?

Igen. Ha mindent kitakarítanának a házakból, akkor is maradnának olyan repedések, amelyekben benne marad az iszap, és ez mérgező lenne. A terület nem annyira veszélyes, mint azt én korábban mondtam, de hosszú távon ezek a házak azok lennének.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását