2024. május 19. - Ivó, Milán

Martonyi: gyúrni kell a globális hozzáálláshoz

A jövő magyar külpolitikájának lehetőségeihez mérten erősítenie kell a "globális kitekintést", a globális kockázatokkal is foglalkoznia kell; ez a feladat független az ország méretétől - mondta Martonyi János külügyminiszter a Magyar ENSZ Társaság rendezvényén szerdán Budapesten.
2010. október 27. szerda 18:54 - HírExtra
Az ENSZ alapításának 65., Magyarország ENSZ-tagságának 55. évfordulója és az ENSZ napja alkalmából tartott emlékülésen a tárcavezető beszédében kiemelte: Magyarország azért pályázik az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagsági pozíciójára a 2012-2013-as időszakra, hogy erősítse globális felelősségvállalását.

A BT nem állandó tagjaként Magyarország a nemzetközi normaalkotást, a nemzetközi jog szerepének erősítését, az ENSZ reformját sürgetné, és nagy hangsúlyt helyezne az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítésére - fogalmazott.

Hozzátette: emellett a fenntartható fejlődésre és a klímaváltozásra is nagy figyelmet kell fordítani, de kiemelte a kulturális, nyelvi és vallási sokszínűség megőrzését is, amely - mint mondta - nemcsak európai, hanem univerzális érték.

A miniszter úgy vélekedett, hogy az ENSZ-nek ugyan több problémája van, de jelenleg a nemzetközi közösség nem tud jobb megoldást helyette. Azonban nem is kell ilyet találnia, hiszen az ENSZ a világ valamennyi globális gondját, kockázatát kezelni tudja - tette hozzá.

Ezért véleménye szerint elő kell segíteni, hogy az ENSZ megoldást találjon a globális kihívásokra.

Martonyi János a globális kockázatok között említette a klímaváltozást, mint mondta, "amikor nagy lesz a baj", az államok is komolyan veszik majd. Ha azonban emiatt eltűnnek egyes országok, és ennek következtében migrációs nyomás alakul ki, az biztonságpolitikai problémákat is felvet majd - figyelmeztetett.

Egy további globális kihívás a nemzetközi terrorizmus és ezzel összefüggésben a tömegpusztító fegyverek elterjedése - mondta. Hozzáfűzte: jó lenne megalkotni egy nemzetközi egyezményt a terrorizmus ellen, de ez aligha lehetséges, mert az államok nem értenek egyet a nemzetközi terrorizmus fogalmában. Önmagában ugyan az egyezmény sem oldaná meg a problémát, de a nemzetközi közösség alapvető felelőssége, hogy lépjen az ügyben - fogalmazott.

Az ENSZ sok területen előrelépést érhetne el - jegyezte meg a miniszter, hangsúlyozva: a nemzetközi szervezet igenis működőképes. Ezt bizonyítják egyebek között az általa indított békemissziók, amelyek Magyarországnak is nagyon fontosak - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását