2024. május 18. - Erik, Alexandra

Újraindul a vasút az iszapkatasztrófa térségében

A tervek szerint hétfőn újraindulhat a vasúti forgalom a vörösiszap-katasztrófa sújtotta területen, ugyanis mintegy 500 millió forintos ráfordítással elkészült a vasútvonal.
2010. október 25. hétfő 11:25 - HírExtra
Bakondi György tájékoztatott arról is, hogy keddre befejeződhet a lakott területek iszapmentesítése.

A tájékoztatón Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője bejelentette: a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege hétfő délelőtt meghaladta a 700 millió forintot.

Bakondi György kifejtette: a károsultak lakhatási igényeiről szóló nyilatkozatok nagy többsége már megszületett, és a héten várhatóan az utolsó károsult is nyilatkozni tud a kérdésben.

Lezajlott a statikai felmérés, kijelölték Devecserben és Kolontáron azt a területet, ahol felépülhet a lakópark, és már a háztervek is elkészültek; emellett rendelkezésre áll egy több mint 700 üres lakást tartalmazó lista, amelyet átadtak az érintett önkormányzatoknak - sorolta az intézkedéseket a kormánybiztos, hozzátéve, hogy a héten megkezdődik a tervezése a devecseri és kolontári emlékhelynek a lebontott házak helyén.

Emlékeztetett, megalakították a civil humanitárius koordinációs központot, hogy országosan és a helyszínen is koordinált legyen a karitatív szervezetek segítségnyújtása, az adományok kezelése és a károsultakhoz való eljuttatása.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. nevében fellépő ügyvédi irodával kapcsolatban Bakondi György elmondta: megtiltotta számára a kifizetéseket, továbbá "érdeklődéssel" kérdezte meg írásban az elnököt, hogy milyen felhatalmazással és kinek a nevében tárgyal az ügyvéd. Hozzátette, a Mal Zrt. elnöke október 11-én - a kormányzati felügyelet alá helyezést megelőző napon - bízta meg az ügyvédi irodát a jogi képviselettel, és öt hónapra ki is fizette a megbízási díját. A legutóbbi felajánlással összefüggésben úgy fogalmazott, örömmel üdvözlik azt, "feltételezve, hogy a tulajdonosok összességében mintegy százmilliárdos magánvagyona terhére vállaltak kötelezettséget".

Közölte azt is, hogy az állam a védekezés, az újjáépítés során nagyon sok mindent kifizet, megelőlegez, ezeket a közpénzeket azonban szeretnék, ha a károkozók visszatérítenék.

A kormánybiztos hangsúlyozta, úgy látják, gyártási és tárolási technológiai átalakításra lesz szükség a gyárban. Rámutatott ugyanis, hogy Nyugat-Európában a vörösiszap nedves tárolását ma már nem alkalmazzák, ezért száraz tárolásra kellene átállni.

A felelősség kérdéséről Bakondi György azt mondta, az igazságügyi szakértők bevonásával folyik a nyomozás.

"Külön kiemelten vizsgáljuk a privatizációs szerződést és az akkori tulajdonosi kötelezettségek, vállalások teljesülését" - közölte.
Arra a kérdésre, hogy meddig marad állami felügyelet alatt a Mal Zrt., a kormánybiztos úgy válaszolt, nem egy-két hétről van szó, s jelenleg nincs olyan terv, hogy megszüntessék a felügyeletet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását