2024. május 18. - Erik, Alexandra

Veszélyben vannak a platánok?

A német főváros egyik legszebb, leghangulatosabb fasora nem a híres Unter den Linden sugárúton, hanem a Treptower Parkot határoló Puschkinalleén található.
2010. október 24. vasárnap 13:30 - HírExtra
Kertészeti szakemberek ebben látják a bajok forrását. A fákat még a XIX. század utolsó negyedében ültették, 2-2 sorban és meglehetősen szűk tőtávolsággal. Emiatt egymás elől szívják el a nedvességet, a tápanyagokat, a fent összenőtt ágak pedig akadályozzák a lombkorona szellőzését. Ennek bizonyára szerepe van abban, hogy négy évvel ezelőtt megjelent a fákon a Splanchnonema plataniae nevű gombafaj. Ez az élősködő azt eredményezi, hogy a fák ágai elhalnak és letörnek. Ez pedig veszélyezteti a forgalmas fasorban közlekedők biztonságát.

A mintegy 700 platánfát még soha nem metszették vissza, emiatt a szó szoros értelmében ránőttek egymásra. A gombabetegség ezáltal könnyebben tud átterjedni egyik fáról a másikra. Az alattuk húzódó gázvezeték szivárgása, a fáknak hajtó gépkocsik okozta ütközés is károsította az állományt, amelynek egy részére kivágás vár.

Az akció október közepén már meg is kezdődött, s bár a sajtó jó előre beharangozta, a helybéliek hangos tiltakozása kíséri a fák kivágását. Mint Treptow-Köpenick kerület környezetvédelmi tanácsnoka újságíróknak elmondta, november végéig mintegy 300 fát vágnak ki. Nem csak platánokat: a motoros fűrész azoknak a juhar-, tölgy-, gyertyán-, akác- és szilfáknak is a végét jelenti, amelyek "tervszerűtlenül" nőttek ki a földből a platánok között vagy mellett. Az akcióra egymillió eurót kapott a kerület a szenátustól.

Elsősorban a beteg, már amúgy is menthetetlen fákra vár kivágás. Előtte azonban szakemberek megvizsgálják, nincs-e valamilyen lakója a kivágandó fának. A Treptower Parkban és a parkot határoló Puschkinallee fáin számos denevér- és madárfaj él, ezek előszeretettel foglalják el az öreg fák törzsében kialakult odúkat. A denevéreknek a szomszédos fákra akasztott mesterséges odúkkal kínálnak új lakóhelyet környezetvédők.

A megmaradt fákra jövő tavasszal, előreláthatóan májustól kezdve visszametszés vár. Ennek célja elsődlegesen a gombabetegség terjedésének megakadályozása, az egészséges ágak megmentése. A ma még gyönyörű látványt nyújtó, az úttest fölött összeérő lombkoronától végleg búcsút vehetnek a berliniek: a koronát adó ágak 40 százalékát le fogják vágni. Az esetleg éppen költő madarak fészkét természetesen megkímélik: az adott ágnak mindaddig megkegyelmeznek, amíg a fészekben nevelkedő fiókák ki nem repülnek.

"Az egyedülálló lombsátor a Puschkinallee fölött örökre el fog tűnni, a platánok ágai többé nem nőhetnek össze. Bele kell törődni, hogy odafönn 3-4 méter széles folyosó választja majd el az út két oldalán álló fák koronáját. Ez az ára annak, hogy még sokáig gyönyörködhessünk szép, egészséges platánokban" - vigasztalta a berlinieket a tanácsnok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását