2024. április 28. - Valéria

Új főosztályt hozna létre a KSH-n belül az LMP

Az LMP nyílt levélben kérte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy gyorsítsa fel az adatgyűjtés reformját a Központi Statisztikai Hivatalban. A statisztika világnapján az MTI-hez is eljuttatott írás egy új, úgynevezett Fenntarthatósági főosztály létrehozására tesz javaslatot.
2010. október 20. szerda 12:31 - HírExtra
A Csiba Katalin választmányi szóvivő által jegyzett nyílt levél azt fejtegeti, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ország legjelentősebb adatgyűjtő és elemző intézménye, ezért az általuk begyűjtött információ, azok strukturálása és jelentésbe foglalása kiindulási alap a politikai és kormányzati döntések meghozatalakor.

A levél hangsúlyozza, hogy a Lehet Más a Politika, mint az ökológiai és társadalmi fenntarthatóságot kiemelt értékként kezelő párt szerint a KSH munkájában "alaptalanul eltúlzott súllyal" szerepel a GDP gazdasági mérőszám, miközben a hivatal semmilyen információt sem szolgáltat az ökológiai- illetve társadalmi fenntarthatóságot illetően.

Az LMP úgy gondolja, hogy egyetlen mérőszám ilyen mértékben kiemelt szerepe torz képet fest a társadalom valós folyamatairól.

Érvként említi, hogy a mérőszám "pozitívan értékeli a természet- és környezetpusztító beruházásokat, az ebből fakadó kármentéseket vagy katasztrófamentéseket, a civilizációs betegségek kiváltó okait és azok kezelésének pénzben kifejezhető formáit egyaránt". Véleményük szerint eközben viszont nem ösztönzi az elővigyázatosság elvén alapuló környezetet nem károsító innovációk megjelenését, sem a betegségmegelőzés és az egészségtudatos életmód széleskörű elterjedését.

Úgy összegeznek, hogy a GDP nem jeleníti meg, ezáltal nem tulajdonít értéket a pénzben nem kifejezhető tevékenységeknek, mint amilyen a háztartási és szülői munka, az önkéntes társadalmi szolgálat, a közösségekben nyújtott segítség.

Az LMP ezért arra kéri Navracsics Tibort és az általa irányított tárcát, hogy gyorsítsa fel az adatgyűjtés reformját a Központi Statisztikai Hivatalban. Elképzelésük szerint ehhez külön Fenntarthatósági főosztályt kell létrehozni, melynek feladata a fenntarthatósági és alternatív társadalmi mutatók készítéséhez szükséges adatok rendszeres gyűjtése, elemzése és publikálása.

Emellett a párt pénzforrásokat különítene el a Fenntarthatósági főosztály működéséhez, a szakterületen képzett kutatók alkalmazására és a kutatások, publikációk magas színvonalú kivitelezésére. A főosztály által meghatározott mutatókat január 1-től kötelezően és rendszeres szerepeltetetnék a KSH jelentéseiben és gyorsjelentéseiben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását