2024. május 20. - Bernát, Felícia

Jobbik: választhassanak a határon túli magyarok!

A Jobbik azt javasolja, hogy a következő országgyűlési választáson a mandátumok több mint egytizedéről a határon túli magyarok döntsenek.
2010. október 20. szerda 14:43 - HírExtra
Szávay István országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: elképzelésük szerint 26 mandátum sorsáról határozhatnának a külföldön élő magyar állampolgárok úgy, hogy - lakóhelyüktől függetlenül - a pártok országos listáira adják le szavazatukat, majd azokat a töredékszavazatokkal együtt összesítik. Vagyis a határon túl élő magyarok egyetlen választókerületet alkotnának.

A parlament létszáma így legfeljebb 239 lehetne, mivel az alkotmány kétszázban maximálja a Magyarországon megválasztható képviselők számát, további 13 politikus pedig az itt élő nemzeti és etnikai kisebbségeket képviselheti.

A magyar parlamentben az itt működő pártoknak kell képviselettel rendelkezniük - válaszolt arra a kérdésre, hogy javaslatuk alapján a határon túli magyar szervezetekre miért nem voksolhatnának a magyarországi választásokon a külföldön élő magyar állampolgárok.

Javaslatukat indokolva Szávay arról is beszélt, hogy a fideszes Gulyás Gergely által felvetett hat-nyolc, a határon túli magyarok számára juttatható képviselői hely "megalázóan kevés".
Ugyanakkor örömének adott hangot, amiért a Fidesz - mint mondta - ismét magáévá tette a Jobbik egy korábbi javaslatát. Emlékeztetett, hogy a parlamenti pártok közül egyedül a Jobbik programjában szerepelt, hogy a határon túli magyarokat a magyarországi politikai döntéshozatal részévé kell tenni.

A fideszes Gulyás Gergely kedden a TV2 Tények című műsorában arról beszélt, vélhetően kiveszik az alkotmányból azt a passzust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti. Később az Index.hu-nak azt mondta: még nem tisztázott, milyen formában valósulna meg a határon túli, állampolgársággal rendelkező magyarok szavazati joga, de elképzelhetőnek tartja, hogy hat-nyolc külön mandátum sorsáról döntsenek.

A politikus szerdán az MTI-nek azt mondta: a választójoggal kapcsolatos teljes szabályozást, a korlátozásokra is tekintettel, kétharmados törvényben kell szabályozni. Ez megnyitja a vita lehetőségét, és ha a jogalkotó is úgy gondolja, akkor választójogot biztosíthat a határon túli magyaroknak - közölte, hozzátéve, ez szerinte indokolt lenne.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását