2024. május 18. - Erik, Alexandra

A demokrácia alapköveiről...

A független igazságszolgáltatás minden társadalomban a demokrácia alappillére - áll a Balkáni Térség Országai Igazságszolgáltatási Irányító Testületeinek V. nemzetközi konferenciájának résztvevői által elfogatott nyilatkozatban.
2010. október 20. szerda 15:59 - HírExtra
A kétnapos siófoki rendezvényen Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Koszovó, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Románia, Szerbia és Szlovénia igazságszolgáltatási tanácsainak magas rangú képviselői, valamint az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózata és a Nemzetközi Bírói Egyesület vezetői vettek részt - olvasható a közleményben.

A konferencia alkalmával a résztvevők megfogalmaztak egy nyilatkozatot, amely "kifejezi a résztvevő országok elkötelezettségét a bírák és az igazságszolgáltatási tanácsok függetlenségének megerősítése, a bírák kinevezési rendszerének átláthatósága, a szabályozott, kiszámítható bírói életpálya, valamint az egzisztenciális biztonságot nyújtó javadalmazás és nyugdíjrendszer fontossága mellett".

A nyilatkozatban egyebek mellett leszögezték, hogy az igazságszolgáltatási rendszerek politikai és igazgatási befolyásmentességén túlmenően az igazságszolgáltatás függetlenségének elengedhetetlen feltétele minden egyes bíró személyes függetlensége; a bírói függetlenség értelmében a bíró ítélkezési tevékenysége során kizárólag a jogszabályoknak és a jogállamiság elvének alárendelten működik.

"A bírói függetlenséget nem csupán az ítélkezési tevékenységben megvalósuló függetlenség alapozza meg, hanem annak elengedhetetlen feltétele a bírák kinevezési rendszerének átláthatósága, a szabályozott, kiszámítható életpálya, az egzisztenciális biztonságot nyújtó javadalmazás, az életpálya méltó financiális lezárását biztosító nyugdíjrendszer" - olvasható a dokumentumban.

Mint írták, a hétfőn kezdődött tanácskozás fő témája a bírák előmeneteli rendszere, valamint az igazságszolgáltatási tanácsok tagjainak kiválasztása volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását