2024. június 1. - Tünde

Nem fogadták el az előtörlesztés díjmentességét

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának keddi ülésén - hosszas vita után - a képviselők egyharmada sem támogatta Lenhardt Balázs (Jobbik) azon javaslatát, hogy a lakáshitelek előtörlesztésénél a bankok egyáltalán ne számolhassanak fel díjat.
2010. október 12. kedd 13:56 - HírExtra
A Kósa Lajos, Rogán Antal és más kormánypárti képviselők által jegyzett törvényjavaslat az első két év után az első előtörlesztést ingyenesen biztosítaná, a többi költségét csökkentené, amelyet a jobbikos képviselő teljesen eltörölne.

A Kósa Lajos, Rogán Antal és más kormánypárti képviselők által jegyzett törvényjavaslat - összegtől függően - a jelenlegi 2,5 illetve százalékról 1,5, illetve 1 százalékra csökkenti az előtörlesztési díjat, de két év után az első előtörlesztés is ingyenes lenne. Lenhardt Balázs viszont teljesen eltörölni javasolta az előtörlesztési díjat.

Lenhardt Balázs azt is hangsúlyozta: 2001-ben az első Orbán kormány engedte meg a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosítást, amelyet a devizahitelesek megsegítésére most javaslatot tett képviselők is megszavaztak.

Az előtörlesztési díj teljes eltörlésével a kormány képviselője azért nem értett egyet, mivel a jelzáloglevelek és az azokból folyósított jelzáloghitelek összhangja az előtörlesztéssel megbomlik, és ez a banknak költséget okoz. A javaslattevő viszont azt állította, hogy a bankoknak nem jár költséggel az előtörlesztés, vagy ha igen, akkor az elhanyagolható.

A kormánypárti képviselők azzal érveltek, hogy a mostani törvényjavaslat azokat segíti, akik nem, vagy nehezen tudják törleszteni a lakáshiteleiket. Aki viszont előtörleszt, annak van pénze, így nem szorul segítségre.

Erre a bankoknak történő lobbizással vádolta Lenhardt a kormánypárti képviselőket. A lobbisták sorából - véleménye szerint - nem maradt ki három MSZP-s képviselő (Tóbiás József, Simon Gábor és Boldvai László) sem, akik az első ingyenes előtörlesztést 24 hónap helyett 60 hónap elteltével javasolták. A bizottság ez utóbbi javaslatot is elvetette. Minkét esetben a három jobbikos képviselővel szavazott Vágó Gábor (LMP) is.

A költségvetési bizottság nem javasolta tárgysorozatba venni több szocialista képviselő javaslatát, amely a 98 százalékos adót törölte volna el a 2 millió forint feletti végkielégítéseknél.

Hasonló sorsra jutott Nyikos László bizottsági elnök javaslata, aki következményeket akart fűzni ahhoz, ha az Állami Számvevőszék problémát talált egy ellenőrzött szervezetnél. A bizottság nem támogatta több kormánypárti képviselőnek a közbeszerzési törvényhez fűzött módosító javaslatát sem.

Azt akarták elérni, hogy az egyetemeknek és kutatóhelyeknek az egyedi gépekre, anyagokra ne kelljen közbeszerzést kiírni. Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az uniós közbeszerzési irányelvek tiltására hivatkozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását