2024. május 18. - Erik, Alexandra

Iszapömlés: nagy az összetartás

Hihetetlen erejű összefogás sugárzik az emberekből a tragédia ellenére, a szociális intézményekben az első perctől kezdve mentették az emberi életet és tartják egymásban a lelket - mondta Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
2010. október 12. kedd 19:43 - HírExtra
Egy ilyen tragédia erősíti a közösséget és visszahozza az emberek hitét, rávilágít arra, hogy nem minden a pénz - mondta Soltész Miklós, miután látogatást tett a római katolikus plébánián, az idősek otthonában és a gyermekvédelmi intézményben Devecseren. Magyarországnak meg kell, hogy változzon a gondolkodása, az egyéni érdekeket felül írnia a közösségi érdeknek - mondta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy értesíti az illetékes hatóságokat, hogy ne most ellenőrizzék a helyi ellátó intézményeket, ne most tartsanak munkaügyi ellenőrzéseket. Hangsúlyozta, hogy a kártérítésnek ki kell terjednie a szociális intézmények katasztrófa miatt keletkezett többletköltségeinek – víz-, vagy villanyszámláinak- megtérítésére is.

Az államtitkár a több tucat segítő többletmunkájának dokumentálását kérte az intézményvezetőktől, és ígéretet tett arra, hogy ezért többletfizetést kapnak, amelyet a károkozó cég téríthet meg. A hozzáértő szakembereknek, mérnököknek, tudományos munkatársaknak köszönhetően a rendezés irányába ható megoldások születtek.

Soltész Miklós szerint a tragédia a segélyezés rendszerében is változtatásokat sürget: a Karitatív Tamács tagjaival két hete tartott tanácskozáson a Katolikus Karitász, az Ökomenikus Segélyszervezet, a Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt vezetőivel társadalmi célú hirdetés elindítását tervezik annak érdekében, hogy ki lehessen szűrni a visszaélőket. Prioritást kell kapnia a kormány és a települések által kiírt gyűjtéseknek és a karitatív tanács tagjainak.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára elmondta: Kolontáron 12, Devecseren 32 család tagja a szervezetüknek, vagyis háromnál több gyermeket nevelnek. Önkénteseikkel segítik a mentési munkálatokat és adománygyűjtést is szerveznek. Anyagilag az egyesület nyirádi régiós titkárán keresztül támogatják az itt élő családokat, tisztítószert, élelmiszert hoztak a plébániára. Kötelességünk segíteni most azoknak, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe - mondta a főtitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását