2024. május 21. - Konstantin

Elkötöttek egy hajót a szomáliai kalózok

Tucatnyi próbálkozás ellenére a hétvégén mindössze egy hajót tudtak hatalmukba keríteni szomáliai kalózok Kenya partjainál - közölték hétfőn hajózási források.
2010. október 11. hétfő 19:05 - HírExtra
A panamai zászló alatt közlekedő, japánok által üzemeltetett 14 ezer tonnás, acélt szállító hajó 20 fős legénységgel a fedélzetén a Fülöp-szigetek felől tartott a kenyai Mombasa irányába - tájékoztatott a japán szállítmányozási minisztérium. A szaktárca közlése szerint vasárnap vesztették el a kapcsolatot az Izumi teherszállítóval, majd nem sokkal később a kelet-afrikai partokat figyelő Ecoterra nevű nemzetközi csoport - NATO-tisztviselőket idézve - hírt adott a hajó elrablásáról.

A kenyai székhelyű Kelet-Afrikai Tengerjárók Szövetségének (East African Seafarers Association) munkatársa, Andrew Mwangura arról számolt be, hogy az acéllal megrakott járművet hétfőn a korai órákban Mombasától 80 tengeri mérföldre (mintegy 150 kilométerre) térítették el, és pár napba telik, amíg kikötnek vele a tengerrablók búvóhelyének számító szomáliai Hobyóban.

A szervezet jelentése szerint a hétvégén a jó idő meghozta a kalózkodási kedvet, és két nap alatt legalább egy tucat sikertelen támadást hajtottak végre Kenya és Tanzánia partjainál közlekedő hajók ellen.

Szeptember utolsó hetében egy szintén panamai zászló alatt hajózó járművet térítettek el Tanzánia felségvizein. Mwangura elmondta, hogy nemrég vette kezdetét a "kalózkodási szezon", ami egészen decemberig eltart majd, így a közeljövőben még több támadásra lehet számítani. Csak idén már tíz alkalommal ért támadás japán vállalatok által üzemeltetett vagy a tulajdonukban lévő hajót.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását