2024. május 18. - Erik, Alexandra

Miért halnak meg idő előtt az amerikaiak?

Az amerikaiak korábban halnak, mint tucatnyi más fejlett ország polgárai, méghozzá nem a szokásosan felvetett okok, tehát az elhízás, a közlekedési balesetek és a gyilkosságok magas aránya miatt - közölték csütörtökön amerikai kutatók.
2010. október 7. csütörtök 12:18 - HírExtra
A New York-i Columbia Egyetem munkatársai úgy vélik, hogy az ok az egészségügyi ellátás hiányosságaiban rejlik.

Tanulmányukban a kutatók megállapították, hogy a 45 és 65 év közötti férfiak és nők 15 éves várható túlélése az utóbbi harminc évben csökkent az Egyesült Államokban tizenkét más fejlett országhoz viszonyítva.

Mint Peter Muennig, a Health Affairs című szakfolyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője elmondta, kutatócsoportja figyelembe vette azokat a tényezőket is, amelyeket általában a visszaesés magyarázataként szokás megjelölni. Ám úgy találták, hogy a dohányzás, az elhízás nagy aránya, valamint a közúti balesetek és emberölések magas száma önmagukban és együtt sem indokolják a várható további élettartamban tapasztalt romlás mértékét.

A kutatók Ausztrália, Ausztria, Belgium, Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Hollandia, Svédország és Svájc megfelelő adataival vetették egybe az Egyesült Államokban elvégzett felmérés eredményét.

Megállapították, hogy 1975 és 2005 között az orvosi költségek valamennyi országban emelkedtek, ahogyan a várható élettartam is. Ám az Egyesült Államokban a költségnövekedés aránya jóval nagyobb volt, mint a többi országban, a várható élettartam pedig sokkal kisebb mértékben növekedett.

Az amerikai lakosság mintegy 15 százalékának nincs egészségbiztosítása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását