2024. március 29. - Auguszta

Kezelni kell a pszichés betegeket!

"A pszichés betegek ellátása nem lehet luxus" - jelentette ki Margret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója, aki a lelki betegségek elleni küzdelem megerősítésére szólította fel a nemzetközi közösséget.
2010. október 7. csütörtök 20:51 - HírExtra
A WHO adatai szerint világszerte több mint 150 millió ember szenved depresszióban, 40 millióan epilepsziában és 24 millióan demenciabetegségekben, például Alzheimer-kórban. Közülük évente egymillión követnek el öngyilkosságot.

További 125 millióan alkoholizmus okozta neurológiai problémáktól szenvednek.
"A puszta számok nem mondanak el semmit az érintett betegek szenvedéseiről" - fejtette ki Chan egy témával foglalkozó konferencia megnyitóján csütörtökön Genfben.
Chan utalt a pszichés betegségekkel diagnosztizált és szakszerű kezelést kapott betegek számának különbségére: néhány fejlődő országban öt beteg közül csupán négy részesül kezelésben.

A kialakult visszás helyzetért Chan a széleskörű ismerethiányt valamint a betegek megbélyegzettségét tette felelőssé.

A konferencián kiemelték: az egészségügyi kiadványoknak csupán két százaléka jut el a pszichés betegekhez. A szakmai találkozó keretében ezért a WHO bemutatta a lelki betegek kezelését segítő útmutatóját, amely a nem szakorvosokhoz is fordul. A brosúra rámutat, hogy a kezeléseknek nem kell feltétlenül drágának lenniük.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását