2024. május 18. - Erik, Alexandra

Győriványi Ráth György lett az Operaház főzeneigazgatója

Győriványi Ráth György karmestert nevezte ki a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatójának Vass Lajos, a dalszínház főigazgatója - tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.
2010. október 7. csütörtök 12:55 - HírExtra
A közlés szerint a kinevezés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium engedélyével történt. A dirigens megbízatása 2012. december 31-ig szól, feladata a 2011-2012-es, valamint a 2012-2013-as évad programjának megtervezése és művészeti vezetése.

Győriványi Ráth György évadonként huszonkét előadást vezényel a dalszínházban, az idei évadban többek között a Pikk dáma és a Macbeth produkciókat - közölte a dalszínház.
Győriványi Ráth György 2001-2002-ben már dolgozott főzeneigazgatóként a Magyar Állami Operaházban. Most azt követően kapott megbízást a főzeneigazgatói teendők ellátására, hogy elődje, Fischer Ádám két hete mondott le vezető karmesteri (korábban főzeneigazgatói) posztjáról.

Az új megbízott főzeneigazgató zenei tanulmányait trombitán, csellón és zongorán kezdte meg, 1987-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti főiskola karmester tanszakán Lukács Ervin növendékeként, majd Somogyi László szombathelyi és Kurt Masur weimari kurzusain képezte tovább magát. 1984-ben Leonard Bernstein ösztöndíjával Franco Ferrara sienai mesterkurzusán vett részt, majd 1987-ben Solti György ösztöndíjasaként a Tanglewood Music Fesztiválon Leonard Bernstein, Ozava Szeidzsi (Seiji Ozawa) és Gennagyij Rozsgyensztvenszkij növendéke volt.

Győriványi Ráth György 1986-ban harmadik helyezett lett a Magyar Televízió 5. Karmesterversenyén és elnyerte a közönségdíjat is, s még ugyanebben az évben megnyerte a pármai Toscanini versenyt. 1986-tól 1992-ig a Torinói RAI Szimfonikus Zenekarának állandó vendégkarmestere, 1989-től 1992-ig a Zágrábi Filharmonikusok vezető vendégkarmestere, 1990 és 1996 között a Sevillai Királyi Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, 1993-tól 1995-ig a Római Kamarazenekar és Kórus vezető karmestere és zeneigazgatója, 2002 és 2004 között a Szöuli Filharmonikusok vezető vendégkarmestere volt. 1988-ban debütált a Magyar Állami Operaházban a Traviata vezényletével és ugyanebben az évben mutatkozott be a Chicagói Lyric Operában Boito Mefistofele című operájával, amellyel kivívta mind a közönség, mind a kritika tetszését. Stuttgartban a Macbethet és a Turandotot, a Buenos Aires-i Teatro Colónban pedig a Macbethet, a Mefistofelét és Puccini Manon Lescaut-ját vezényelte. A hamburgi operaházban Csajkovszkij Pikk dámáját és Puccini Toscáját mutatta be, emellett az Olasz Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekarával, a Milanói Verdi Zenekarral és a Veronai Arena Zenekarával is koncertezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását