2024. május 3. - Tímea, Irma

Az EU segít a romok elkotrásában

Van lehetőség európai uniós közreműködésre az iszapkatasztrófa által sújtott területek megtisztításában.
2010. október 7. csütörtök 18:51 - HírExtra
A nagyobb baj megelőzésében, "ha ezt a magyar kormány is akarja" – vélte csütörtökön Brüsszelben kiadott közleményében Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő.

Kiemelte: a magyar kormány "azonnali engedélyt kérhet az Európai Unió versenybizottságától, hogy állami támogatással segítse azokat a cégeket, amelyek részt vesznek a szennyezett területek takarításában, fertőtlenítésében, s nem utolsó sorban az élet újraindításában". "Ez természetesen nem csökkentheti a kár okozójának anyagi és erkölcsi felelősségvállalását" - tette hozzá.

A kormány továbbá "közvetlenül fordulhat az Európai Bizottsághoz, hogy az Európai Szolidaritási Alapból kérjen azonnali támogatást, valamint a 2007. márciusi európai tanácsi döntés értelmében a Polgárvédelmi Pénzügyi Eszköz alapjából is lehívhat támogatást". A képviselő úgy vélte, "minden erővel meg kell előzni egy további nagy veszélyt, hogy az iszapkatasztrófa ne vezessen olyan társadalmi katasztrófához, amely az egész érintett térséget, az ott lakókat fenyegeti".

Emlékeztetett, hogy "több ezer munkahely és több ezer család megélhetése kerül veszélybe, amennyiben nem indulhat el mielőbb Európa egyik legnagyobb timföldgyárának biztonságos termelése".

Herczog Edit bejelentette azt is: kezdeményezi, hogy szülessen egy európai ipari hulladék irányelv, amely kötelezi a vállatokat működésük alatt a leszerelési alap felhalmozására, valamint a megfelelő szintű biztosítás megkötésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását