2024. május 20. - Bernát, Felícia

Pedagógusok tüntettek Bukarestben

Több ezer pedagógus és egyetemi tanár vonult utcára Bukarestben a júliusban bevezetett 25 százalékos bércsökkentés ellen tiltakozva.
2010. október 5. kedd 13:56 - HírExtra
A tanárok a kormány épülete előtt gyűltek össze, majd onnan a munkaügyi, az oktatási minisztérium elé vonultak, de egyesek közülük az elnöki hivatal előtt is tüntettek. Bukarestben május óta ez a második nagyszabású tiltakozó akció, amelyen több ezer ember gyűl össze. Négy hónappal ezelőtt a közalkalmazottak érdekeit védő országos szakszervezetek rendeztek nagyszabású tiltakozó akciót, amelyen több tízezer ember vett részt.

Egyes román hírforrások szerint a tanárok keddi megmozdulásán mintegy nyolcezren vettek részt, más források viszont ötezerre becsülték a tüntetők számát. A tanárok érdekeit védő országos szakszervezetek először szerveztek közösen országos tüntetést azóta, hogy a román kormány júliustól 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazottak bérét. A pedagógusok eddig az ország megyéiben szervezett helyi tüntetéseken fejezték ki haragjukat.

Az öt legnagyobb román országos szakszervezeti szövetség vezetői kedden jelentették be, hogy októberben újabb nagyszabású tiltakozó akciót szerveznek együttesen a kormány épülete előtt, ahol 60 ezer közalkalmazott részvételére számítanak.

A román kormány július 1-jétől a bércsökkentés mellett öt százalékponttal, 24 százalékra emelte az áfát, és egyéb adóemeléseket hajtott végre a tervezett államháztartási hiány szinten tartása érdekében.

Emil Boc román miniszterelnök korábban leszögezte, hogy a közalkalmazottak bére a jövő évben még nem érheti el a 25 százalékos csökkentés előtti szintet, Románia gazdasági helyzete ugyanis ezt nem teszi lehetővé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását