2024. április 19. - Emma

Mevdegyev otthon tartaná a Nobel-díjasokat

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden örömét fejezte ki, hogy két orosz kutató nyerte el az idei fizikai Nobel-díjat, de sajnálattal szólt arról, hogy külföldön érték el eredményeiket.
2010. október 5. kedd 19:29 - HírExtra
Andre Geim és Kostantin Novoselov - eredeti nevükön Andrej Gejm és Konsztantyin Novoszjolov - Oroszországban született és ott végezte az egyetemet, és Gejm dolgozni is ott kezdett, míg Novoszjolov már a disszertációját is Hollandiában védte meg.

Medvegyev hangsúlyozta: mindent el kell követni, hogy a tehetséges emberek ne távozzanak külföldre.

"Az idei fizikai Nobel-díj azt mutatja, hogy remek pedagógusaink, jó egyetemeink és tehetséges diákjaink vannak, de azt is jelzi, hogy még nincsenek meg a megfelelő ösztönzők ahhoz, hogy rábírjuk a kiváló fiatalokat, hogy itthon maradjanak és itt dolgozzanak, noha már évek óta sokat teszünk ezért" - mondta az elnök.

Hangsúlyozta: a külföldi munkára irányuló törekvés nem eleve elítélendő, de el kell érni, hogy az emberek hazatérjenek. "A külföldre távozás oka nem is főleg a csekély oroszországi fizetés, hanem a tudományos infrastruktúra sajnálatos mértékben elavult volta.

Az államfő kijelentette: az igazsághoz tartozik, hogy nem mindenki marad végleg külföldön, vannak, akik visszatérnek Oroszországba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását