2024. május 17. - Paszkál

Ausztria: példátlan hatalomra tett szert a Fidesz

Európai demokráciákban példa nélküli hatalomra tett szert a Fidesz, miután az önkormányzati választásokon is győzelmet aratott - fogalmazott az osztrák közszolgálati rádió (ORF) hétfői híradásában.
2010. október 4. hétfő 17:16 - HírExtra
A Fidesz többséggel rendelkezik mind a 19 megyében és a települések 95 százalékában is fideszes polgármestert választottak. Fideszes főpolgármestere lesz Budapestnek is, ahol eddig a balliberális Demszky Gábor állt a városvezetés élén - idézte fel az eredményeket az ORF budapesti tudósítója. Meglátása szerint európai demokráciákban példa nélküli hatalom birtokába jutott a Fidesz. "Egyetlen párt ilyen mértékű dominanciája gyakorlatilag csak kommunista országokban ismert" - tette hozzá.

Sok magyar sajtóorgánum így kommentálta a választásokat: "Fideszország megszületett" - szerepelt Ernst Gelegsnek az ORF honlapján írott formában is közölt tudósításában.

A 46,5 százalékos választási részvétel a tudósító szerint alacsony volt, négy éve jóval ötven százalék felett volt az arány.

Rámutatott, hogy sokan a kormány eddigi tevékenysége egyfajta bizonyítványának tekintik az önkormányzati választásokat, s Orbán Viktor miniszterelnök megerősítve látja az eddigi irányvonalat.

Habár belföldön széles körű egyetértésre talál Orbán politikája, külföldön ez nem így van - folytatódott a tudósítás. Ezzel összefüggésben utalt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokra. "A miniszterelnök megszakította a tárgyalásokat, mert nem akarja elfogadni az IMF által elvárt takarékossági intézkedéseket" - fogalmazott. Utalt a bankadó és a határon túli magyarok magyar állampolgárságát megkönnyítő törvény körüli vitára, és felidézte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) erőteljesen bírálta a médiatörvényt. Az ORF a törvényről magáról úgy fogalmazott, hogy az lehetővé teszi a kormány közvetlen befolyását a közszolgálati médiára.

Az MSZP eredményéről úgy vélekedett, hogy a párt egy újabb súlyos vereséget szenvedett el. Emellett idézte Mesterházy Attila pártelnök véleményét is, miszerint a párt a vártnál jobban szerepelt és bebizonyosodott, hogy az MSZP a legerősebb ellenzéki erő. A "jobboldali radikális" Jobbik - fogalmazott a tudósító - egészen gyengén szerepelt, az áprilisi parlamenti választások 17 százalékos eredménye után országosan csak öt százalékot kapott.

A hétfői osztrák írott sajtó nem közölt értékelő kommentárokat az önkormányzati választásokról, egy részük internetes honlapján a tényekre szorítkozó tudósításokban számolt be az eredményekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását