2024. április 27. - Zita

Jazz Napok Szegeden

Ismét zenei csemegék várják a dzsessz szerelemeseit Szegedre; az idei Jazz Napokon november 5-én és 6-án a neves külföldi vendégeken túl a helyi muzsikusoknak is igyekszik lehetőséget biztosítani a megjelenésre - mondta a szervező Drienyovszki András pénteki sajtótájékoztatóján.
2010. október 2. szombat 07:39 - HírExtra
A Private Music vezetője hozzátette: ennek jegyében a program nyitókoncertjét a Dél-alföldi Ütőegyüttes tartja. A csapat a szegedi zenésztársadalom egyik legeredetibb és leglelkesebb formációja, Takó Lajos ütőtanár workshop-együttese. A jelenlegi formációt tanítványaiból állította össze.

November 5-én az este Wallace Roney előadásával folytatódik, aki egyetlen tanítványa volt Miles Davisnek. A kétszeres Grammy-díjas trombitás mások mellett játszott Elvin Jones, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter, David Murray, Joni Mitchell, Pharoah Sanders, Sonny Rollins, Buster Williams, Jay McShann, Adam Holzman és Lenny White mellett.

Roney-t követően egy magyar-kubai formáció, az Elsa Valle y Sus Hermanos következik. Elsa Valle énekesnő együttese hamisítatlan afro-kubán ritmus- és dallamvilágot képvisel, emellett latin dzsessz gyökerekből táplálkozik. Az együttesben közreműködik a kiváló dzsesszénekes, Winand Gábor, aki ezúttal fúvósként is megmutatja tudását, és Kőszegi Imre dobművész is fellép.

A november 5-ről 6-ra virradó éjszakát a Szegedi Jazz Club felélesztésének szentelik. Baló István és barátai az egykori klub hangulatát idézik meg. Mint Drienyovszki András elmondta, mostantól tavasszal és nyáron is szeretnének egy-egy estét az aktuális hazai dzsesszkínálat bemutatására fordítani.

November 6-án szombaton a Dés András Quartet kezd, majd egy olyan páros következik, amelynek mindkét tagja külön-külön is ismert név a világ zenei életében. Leslie Jackson Perette, vagyis Vinx válogatott atlétaként lett a Taj Mahal ütőse, írt világslágert Tom Jonesnak, nyert Grammy-díjat Ernie Watts-szal, játszott Stevie Wonderrel, Herbie Hancockkal és Branford Marsalisszal, majd Sting zenekarába került. Vinxet a drum and bass, a jungle, a trance és a bigbeat fekete pápájaként tartják számon, kiváló zeneszerző és énekes. Mögötte az a David Haynes üti majd Midi-dobjait, aki korábban Prince, Chaka Khan, Les McCann, Percy Sledge, a Weather Girls vagy Mary J. Blige kísérője volt.

A fesztivált egy nemzetközi formáció fellépése zárja. A Sleeping Camel tagjai Magyarországról, Izraelből, Elefántcsontpartról, Lengyelországból, Szerbiából, Franciaországból érkeznek. A world-jazz formáció a nyugat-afrikai, zsidó, arab és balkáni etnót vegyíti a funk és groove-jazz elemeivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását