2024. május 28. - Emil, Csanád

Emelkedik a forint árfolyama

Erős nemzetközi hátszélben javult a forint árfolyama pénteken: az eurót péntek délután öt órakor 273,60 forinton jegyezték a bankközi piacon. Csütörtök délután négy órakor 276,39 forint, péntekre virradóra pedig 276,10 forinton állt a jegyzés a nemzetközi kereskedelemben.
2010. október 1. péntek 18:49 - HírExtra
A forint 274 alatti euró jegyzésekkel már a görög válság előtti, május eleji árfolyamszint felé közelít. Az eurót számtalan pozitív, árfolyam-erősítő hatás érte pénteken. Az éjszaka folyamán közzétett kínai ipari termelési adatok ismét lendületet adtak a világgazdasági növekedésbe vetett bizalom javulásának, amit erősödő indexekkel nyugtáztak a nemzetközi tőzsdék.

Az euróval, illetve az euróövezettel szemben táplált befektetői bizalmat javította a Fitch által közzétett tanulmány is, amely "Meglepő eltolódásra" hívta fel a figyelmet világgazdasági növekedésen belül Európa javára, ahol a korábbi konszenzusos előrejelzésnél gyorsabb volt a kilábalás az idei év első felében, miközben az amerikai és a japán gazdaság a vártnál gyengébben teljesített.

Az euró immunisnak bizonyult az euróövezetet érintő számos korábbi negatív hírre, például a harminc százalékot is meghaladó ír GDP-arányos költségvetési hiányra, a spanyol szuverén adósbesorolás a Moody's átali rontására, aminek "rendes esetben" fel kellett volna fűtenie az euróövezeti szuverén adósságtörlesztési válsággal ismételt kiéleződésével szembeni aggodalmakat.

A forint számára kedvező nemzetközi környezet mellett kereskedők szerint a forint erősödése mellett szól a piac által a kormány költségvetési tervének megelőlegezett bizalom, a hiánycél tartására tett ígéret is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását