2024. május 4. - Mónika, Flórián

OVB: Tarlós nem volt jogsértő

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint nem sértette meg Tarlós István a közoktatási törvényt és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, amikor egy óvodában tett látogatást a kampányidőszakban.
2010. szeptember 30. csütörtök 17:37 - HírExtra
Az ügyben először a Fővárosi Választási Bizottság járt el egy beadvány nyomán. A kifogás szerint Tarlós István szeptember 24-én főpolgármester-jelöltként meglátogatta a Fasori Református Óvodát, és ott politikai, választási célú tevékenységet folytatott, abban az időben, amikor az óvoda ellátta a tanulók felügyeletét.

A kifogástevő véleménye szerint Tarlós István a közoktatási törvény megsértésével folytatott kampánytevékenységet, a törvénysértő módon folytatott kampány pedig - érvelése szerint - nyilvánvalóan nem egyeztethető össze a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével.

Az FVB megállapította, hogy a kifogás alapos és megállapította a főpolgármester-jelölt jogsértését. A testület idézte a közoktatási törvényt, amely szerint a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.

"A kifogásolt cselekmény azáltal vált politikai tevékenységgé, hogy Tarlós István a Fidesz-KDNP jelölő szervezet főpolgármester-jelöltjeként, a választási kampány idején, a sajtó nyilvánossága előtt jelent meg az óvodában" - indokolta döntését az FVB.

Az FVB hivatkozott az OVB és a Fővárosi Bíróság korábbi határozataira, amelyek szerint a választási szervek hatáskörébe tartozik annak vizsgálata is, hogy a választási kampány időszakában a választással szoros kapcsolatban álló jogszabályok rendelkezéseit a választás résztvevői betartják-e.

Az FVB határozata ellen Tarlós István maga élt jogorvoslattal az OVB-nél, a testület pedig csütörtöki ülésén szoros, 5:4 arányú szavazással megváltoztatta az FVB döntését, és megállapította, hogy a jelölt nem sértette meg a választási eljárási törvényt.

Az FVB-döntés megváltoztatása mellett szavaztak az Országgyűlés által választott tagjai közül négyen (Bordás Vilmos, Sasvári Róbert, Bozsóki Andrea, Hunyadfalvy Ákos), valamint Sárhegyi Zoltán, a Fidesz által delegált tag. A jogsértés megállapítása mellett foglalt állást viszont Borbély Andrea (Jobbik), Szabó Miklós (LMP), Litresits András (MSZP) delegált, valamint Pozsár-Szentmiklósy Zoltán választott tag.

A voksolás előtt Bordás Vilmos, a testület elnöke kifejtette: meglátása szerint nem egyértelmű, mi az a jogszabályi kör, amelyről a kampány időszakában a választási bizottságok jogosultak ítélni, és a testület többsége arra jutott, hogy a közoktatási törvény megsértésének megítélése nem tartozik a választási bizottság hatáskörébe és nem állapítható meg választási alapelv sérelme sem.

A döntés előtti vitában Litresits András, a testületnek az MSZP által delegált tagja arra hívta fel a bizottsági tagok figyelmét: az áprilisi országgyűlési választás idején az előző OVB megállapította, hogy Orbán Viktor megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, amikor pártelnökként a zuglói Szent István Király Zeneiskolát és Zeneművészeti Szakközépiskolában pedagógusok és a tanulók jelenlétében fejtette ki politikai véleményét és választási kampányt folytatott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását