2024. május 7. - Gizella

Tarlós: minden kerületnek lesz "máltai" játszótere

A következő négy évben minden budapesti kerületben épül majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) üzemeltetésében működő játszótér - közölte a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje hétfőn, amikor ellátogatott egy óbudai "máltai" játszótérre.
2010. szeptember 20. hétfő 17:48 - HírExtra
Tarlós István az MTI kérdésére elmondta, megválasztása esetén azt szeretné elérni, hogy valamennyi kerületben legalább egy máltai játszótér épüljön. Az ehhez szükséges forrásokat a fővárosi önkormányzat biztosítaná, míg a játszóterek üzemeltetését az MMSZ vállalja magára.
Közölte, büszke arra, hogy a már átadott hét budapesti máltai játszótér mindegyike az általa korábban vezetett III. kerületben épült fel, és közülük hat még az ő idejében.

Elmondta, a máltaiak 1998-ban a "játszva megelőzni" gondolat jegyében indították el a közösségépítő programot, amelynek lényege, hogy a biztonságos, őrzött, bekerített játszótereken különböző korcsoportoknak nyújtanak játszási lehetőséget, tartanak foglalkozásokat szakemberek, köztük játékpedagógusok vezetésével.

Elmondta azt is, hogy a máltai játszótereken egy épületet is emelnek, ahol télen vagy rossz idő esetén is tarthatnak foglalkozásokat; mosdót és baba-mama szobát is biztosítanak.

Tarlós István szólt arról is, hogy nemcsak játszótér-építési, hanem más ügyekben is együtt kívánnak majd működni a máltaiakkal, így például a hajléktalanok problémáinak megoldásában.
Kérdésre elmondta, nemcsak a máltaiak segítségére számít a fedél nélküliek problémáinak a kezelésében, hanem például a vöröskeresztre is. Ezzel utalt Demszky Gábor délelőtti, az MTI-nek adott nyilatkozatára, amelyben a leköszönő főpolgármester azt javasolta Tarlós Istvánnak, hogy más segítő szervezetekkel is működjön majd együtt.

Tarlós István közölte azt is: a hajléktalanokkal kapcsolatos kérdésekben meg fogják kérdezni a téma elismert szakértőjét, Győri Pétert is. (Győri Péter szakmai munkásságát Demszky Gábor is méltatta délelőtt, amikor elköszönt a szociális területen dolgozó vezetőktől.)
A MMSZ ügyvezető alelnöke, Győri-Dani Lajos az MTI kérdésére arról beszélt, hogy az óbudaihoz hasonló játszóterek megépítése - ha azon épület és sportpálya is van - mintegy 150 millió forintba kerül.

Elmondta, hogy a máltai játszótereket éjszaka őrzik, nappal pedig folyamatosan jelen vannak, így valószínűleg kevesebbe kerül a fenntartásuk, mintha nem vigyáznának rájuk, és rendszeresen fel kellene újítani őket. Jelezte: egy-egy játszótér üzemeltetése évi 10-12 millió forintba kerül.

Magyarországon jelenleg 13 máltai játszótér működik, köztük hét a fővárosban, a III. kerületben.
A játszótér-látogatáson a főpolgármester-jelöltet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár esetleges átnevezéséről is kérdezték; erről vita robbant ki, miután egy civil szervezet névváltoztatást kezdeményezett. Tarlós István azt mondta, majd az új vezetésű főváros el fogja dönteni, akar-e nevet változtatni a saját intézményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását