2024. május 19. - Ivó, Milán

Nőtt az öngyilkosok száma

A kínai városokban élő idősek körében aggasztó mértékben megnőtt az öngyilkosságok aránya, miközben az ország lakossága egyre öregszik - állapították meg egy közelmúltbéli konferencián a Peking Egyetemen.
2010. szeptember 27. hétfő 19:46 - HírExtra
A városokban élő 70-74 év közöttiek körében az utóbbi években például minden százezer, ebbe a korosztályba tartozó idős emberből 2000 és 2008 között évente közel 34-en követtek el öngyilkosságot, míg ez az arány az 1990-es években alig haladta meg a 13 személyt - hívta fel a figyelmet a tendenciára Csing Jün (Jing Jun) a Tsinghua Egyetem szociológia professzora.

A kutató szerint az okok között szerepelnek az emelkedő egészségügyi költségek és az átköltözések, átköltöztetések. Sok idős ember természetes módon a város régi negyedeiben élt, amelyeket elért a gyorsan terjeszkedő urbanizáció, ezért házaik, telepeik bontásra ítéltettek.

Az új helyre költözés több szempontból is csapást jelenthet az idősek számára: probléma az idegen környezethez, közösséghez való alkalmazkodás, a hozzátartozóktól, családtagoktól távolabbra kerülés és az új helyzetet ráadásul gyakran kísérik tulajdonjogi viták - állapította meg Csing.

Igaz, hogy Kínában hagyományosan a fiatalok magától értetődő, sőt törvényi kötelessége a felmenőikről való gondoskodás, a helyzet mára úgy fest, hogy a gyerekek a rohanó világban a munkára, a pénzkeresetre összpontosítanak, és egyre gyakrabban elhanyagolják a szüleiket. Mindezt az idősek vígasztalanul kénytelenek tudomásul venni - magyarázta kiegészítésül Tu Ko-kuo (Tu Keguo) a santungi (Shandong) tudományos akadémia Konfuciusz Kutatóintézetének igazgatója.

Az országos adatokból az is kiolvasható, hogy összességében a vidéki nők körében az elmúlt húsz évben jelentősen visszaesett az öngyilkosságok száma, amit a szakemberek részben azzal is magyaráznak, hogy sokan tartósan a városokba költöztek, és - felhagyva a családban betöltött hagyományos szerepükkel - vándormunkásként keresik a kenyerüket. Becslések szerint csak 2009-ben 44 millió nő utazott a fejlett kelet-kínai partvidék városaiba dolgozni.

A belső migráció, az ország rohamos fejlődésével együtt járó egyre táguló szakadék a jövedelmek, az életszínvonal között a fiatalokat is veszélyeztetetté tette - hangzott el ugyancsak a konferencián, s utaltak a Foxconn gyáraiban idén történt - nagy visszhangot kiváltott - öngyilkossághullámra. A szakemberek közül többen is felhívták a figyelmet arra, hogy a belső gazdasági, társadalmi átalakulás, az agrárnépesség városlakóvá válása komoly mentális megrázkódtatást idézhet elő az emberekben.

A balesetekkel és a természeti katasztrófákkal összehasonlítva Kína messze nincs felkészülve a társadalmi megrázkódtatások, válságok kezelésére, olyanokra, mint amilyenek például a nagy tömegű öngyilkosságok - állapította meg Vang Lej (Wang Lei) a Peking Egyetem pszichológia tanszékének professzora. Elhangzott: Kína még mindig csak keresi az öngyilkosságok megelőzését szolgáló megoldásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását