2024. május 5. - Györgyi

Caplovic szerint Pozsony engedett Budapestnek

Dusan Caplovic, volt szlovák kisebbségügyi kormányfőhelyettes szerint Pozsony engedményt tett Budapestnek, amikor módosította az államnyelvtörvényt.
2010. szeptember 26. vasárnap 18:29 - HírExtra
"Iveta Radicová kormánya engedett Budapestnek. Számomra ez a lényeg" - jelentette ki az ellenzéki (Irány-Szociáldemokrácia) képviselő a szlovák televízió vasárnapi vitaműsorában.

A politikus úgy vélte: "Ennek a törvénynek a nemzetközi megvédése Bős (Bős-nagymarosi vízlépcső) után Budapesttel szemben a szlovák diplomácia legnagyobb sikerét jelentette".

Bugár Béla szerint értelmes kompromisszumos megoldás született, s a társadalomban megszűnt az a félelem, amelyet a nyelvtörvény váltott ki. "Szankciókkal nem lehet egy nyelvet csiszolni vagy megvédeni" - hangsúlyozta a magyar-szlovák Híd párt elnöke a szlovák televízióban.

Bugár leszögezte: ha a szlovák kormányt a jogszabály kiigazításáért Budapest, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) egyaránt bírálják, akkor ez azt jelenti, hogy "jó módosítást fogadtunk el".
 
Egy nézői kérdésre reagálva - miszerint a szlovákiai magyar diákok egyre rosszabbul beszélnek szlovákul - Bugár elmondta: nem hiszi, hogy ez így van. Hozzátette: pártja is szorgalmazza, hogy jól megtanulhassanak a magyar gyerekek szlovákul, de ehhez módszertani változásokra van szükség. Egyebek között például arra, hogy a szlovákot ne ugyanolyan módszerrel tanulják a magyar gyerekek, mint anyanyelvüket.
 
Egy másik nézői kérdésre - miért látogatott Schmitt Pál magyar államfő először Ausztriába, s nem Szlovákiába, ahol több magyar él, mint Ausztriában, s nem jelenti-e ez a szlovák diplomácia kudarcát - a Híd párt elnöke kifejtette: "Ez nem a diplomácia kudarca, ez egy folyamat. És el kell mondanom, hogy sajnos a mai magyar kormány elsősorban a Magyar Koalíció Pártjára hallgat. Ezzel meg kell békélnünk."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását