2024. május 24. - Eszter, Eliza

Nincs egyezség a szlovák nyelvtörvényről

Továbbra sincs megegyezés a szlovák kulturális tárca és a Híd párt között az államnyelvtörvény módosításának ügyében, ezért csütörtökön elmaradt a korábban beharangozott rendkívüli kormányülés.
2010. szeptember 23. csütörtök 17:33 - HírExtra
"Daniel Krajcer kulturális miniszter közölte a miniszterelnökkel, hogy a tárgyalásokat megszakították, ezért nincs szükség a kabinet összehívására" - közölte Eva Chudinová, minisztériumi szóvivő.

A rendkívüli kormányülés egyetlen témája a nyelvtörvény módosítása lett volna. Bugár Béla, a Híd elnöke bejelentette: pártja este elnökségi ülést tart, amelyen megvitatják a kialakult helyzetet. A Hídnak nem tetszik, hogy bár korlátozott mértékben, de a módosított törvény is szankciókat tartalmazna a jogszabály megsértéséért.

"Nem sikerült megegyeznünk, mert még nem kerültünk egy hullámhosszra, s a javaslat mai formáját nem tudjuk elfogadni" - mondta a tárgyalások után Solymos László, a Híd parlamenti frakciójának vezetője.

Leszögezte: a probléma lényege nem a szankciókban van, hanem abban, hogy az egész törvény rossz, s a büntetések lehetősége aggodalmat kelt a lakosság egy csoportja körében. "Az emberek félelemben élnek, mert nem tudják, mit engedhetnek meg maguknak" - hangsúlyozta Sólyom. Úgy véli: a szankciók megszüntetésével ez a félelem megszűnne.

A Híd - fejtette ki Solymos - két kiutat lát: az első a szankciók teljes eltörlése, a másik konkrét és pontos meghatározása annak, kit és miért lehet büntetni. "Számunkra ez csak kompromisszumos megoldás" - jegyezte meg.

"A legjobb megoldás a nyelvtörvény teljes megszüntetése lenne, de tudjuk, hogy ehhez nincs meg a kellő politikai akarat" - tette hozzá a magyar politikus. Elismerte: a kulturális miniszter tett már engedményeket, s a felek keresik a megoldást.

A Híd szeretné, ha péntekig megszületne a megállapodás. Péntek ugyanis az utolsó nap, amikor még javaslatot lehet tenni a parlament októberi napirendjének bővítésére.

Nem hivatalos értesülések szerint a kormányzat kivenné a törvényből például azt a rendelékezést, miszerint az emlékművek, emléktáblák szövegét a minisztériumnak kell jóváhagynia.

Megszüntetnék a nemzetiségi iskolákban a kötelező kétnyelvű dokumentációt is. A jövőben a közlekedési tárca, a posta és a távközlési szféra, valamint a nem állami tűzoltó egységek alkalmazottainak nem lenne kötelező az államnyelv használata. Eltörölnék a szankciókat az időszaki kulturális kiadványoknál, a múzeumok, galériák, könyvtárak, mozik időszaki kiadványainál, programfüzeteinél.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását