2024. május 24. - Eszter, Eliza

Magyar-szlovák külügyi csúcs

Martonyi János külügyminiszter és szlovák kollégája, Mikulás Dzurinda hétfőn Budapesten áttekinti a két ország aktuális ügyeit és kicseréli a magyar-szlovák vízumképviseleti megállapodásról szóló jegyzékeket.
2010. szeptember 26. vasárnap 11:30 - HírExtra
A két diplomáciai vezető között ez az első találkozó azóta, hogy a szlovák köztársasági elnök július közepén kinevezte a koalíciós kormány minisztereit.

Martonyi János akkor táviratban gratulált Dzurindának, és kiemelte: Magyarországnak érdekében áll a kétoldalú együttműködés átfogó fejlesztése, "beleértve azon kérdések megoldását is, amelyekben eddig nem sikerült megtalálni a közös hangot".
 
A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarország kész intenzív és őszinte párbeszéd folytatására, amely a közös ügyek megoldását helyezi középpontba és az újabb együttműködési lehetőségeket keresi.

Mikulás Dzurinda - aki 1998 és 2006 között országa miniszterelnöke volt - augusztus végén a pozsonyi SITA hírügynökség híre szerint úgy nyilatkozott, hogy a kettős állampolgárság ügye nem szlovák-magyar kétoldalú ügy, és szándékában áll a témát európai szinten is felvetni.

A szlovák-magyar kapcsolatokkal összefüggésben Dzurinda úgy vélekedett, előre kell tekinteni, s nem szabad a múltban vájkálni. Arról is beszélt, hogy bár az Orbán-kormány tagjaival kapcsolatban nem csak pozitív tapasztalatai vannak, magyar partnerével, Martonyi Jánossal "jóbaráti és partneri kapcsolatokat" ápol, s örül az együttműködésnek.

A Szlovák Köztársaság külügyminiszterét hétfő délelőtt fogadja Schmitt Pál köztársasági elnök.
Mikulás Dzurinda - a szervezők közlése szerint - vasárnap rajthoz áll a jubileumi, 25. Spar Budapest Nemzetközi Maratonon és Futófesztiválon, amely az ország legnagyobb szabadidő- és futóeseménye. A maratont Schmitt Pál államfő indítja el 10 órakor a Hősök terén, s a klasszikus, 42,195 kilométeres távra nevezett az 1955-ös születésű szlovák külügyminiszter is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását