2024. április 27. - Zita

Az amerikaiaké a legnagyobb részesedés a filmpiacon

Jóval kevesebb amerikai filmet mutatnak be az európai mozikban, mint ahány európai alkotást, mégis az amerikaiaké a piaci részesedés többsége - olvasható az Európai Bizottság által pénteken közzétett tájékoztató anyagban.
2010. szeptember 25. szombat 07:05 - HírExtra
Eszerint 2008-ban 167 amerikai filmet mutattak be az EU-ban, míg 726 volt az uniós országok valamelyikében készült és bemutatott filmek száma. Részben az amerikai forgalmazók erősebb pénzügyi háttere miatt azonban az amerikai filmek piaci részesedése 65 százalék körül alakult.

Úgy tűnik, hogy az európaiak mozilátogató kedve nem csökkent a gazdasági válság miatt: tavaly 981 millió mozijegyet váltottak a 27 tagországban, szemben a 2008-as 925 millióval.

Az európai mozipénztárak bevétele 2009-ben elérte a 6,3 milliárd eurót, ami 2008-hoz viszonyítva 12 százalékos növekedést jelent. Az európai filmipar piaci részesedése azonban a jegypénztárak bevételének csak 27 százalékát tette ki.

A művészmozik rendszerint több európai filmet játszanak, mint a nagy moziláncok. A művészmozik közül jó néhány az Europa Cinemas hálózat tagja, amely 1995 óta részesül támogatásban az unió MEDIA programján keresztül. A hálózat 770 moziból áll: ez összesen 1945 filmvásznat jelent a 27 EU-tagország és az Európai Gazdasági Térséghez tartozó további országok 443 városában.

A MEDIA program 2007 és 2013 között összesen 755 millió euró támogatást nyújt az európai filmiparnak. Ebből eddig 25 millió euró szolgálta a digitális átállást. Az Európai Bizottság most közölte, hogy ez év végén új programot indít, amely további 4 millió euró támogatással járul hozzá a digitalizációhoz. Ezt az összeget az elsősorban európai filmeket játszó mozikra fordítják majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását