2024. április 28. - Valéria

LMP: teljes nyugdíjreformra van szükség

Az LMP szerint a nyugdíjrendszer teljes reformjára van szükség, és csak ezt követően lehet arról beszélni, hogy hány év legyen a nyugdíjkorhatár - mondta Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője.
2010. szeptember 23. csütörtök 18:12 - HírExtra
A politikus felhívta a figyelmet, hogy elöregedőben van a magyar társadalom, ezért első körben a legsürgetőbb feladat a rendszer átalakítása.

Vágó Gábor az MTI kérdésére arra reagált, hogy a parlament elé került az a népi kezdeményezés, amely alapján az Országgyűlésnek napirendre kell vennie és újra kell tárgyalnia a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre történő emelésének ügyét.

A népi kezdeményezést a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) indította. Javaslatuk így szól: "Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését".

Az aláírásgyűjtési ívet még márciusban hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB), a SZEF pedig a rendelkezésre álló négy hónapban csaknem 70 ezer aláírást gyűjtött össze.
A képviselő úgy fogalmazott, hogy a "nyugdíjrendszer jelenleg recseg ropog" és rövid idő alatt létre kell hozni egy olyat, amely képes kiszámítható életpályát kínálni akár már a jelenlegi pályakezdőknek is.

Vágó Gábor közölte, nem tartják megoldásnak azt, ha folyamatosan változtatják a nyugdíjba-vonulás feltételeit. Hozzátette, hogy pártjuk saját nyugdíjpolitikai javaslatokkal készül a parlamenti ülésszakára.

Szavai szerint az ezekkel kapcsolatos műhelypolitika már el is indult.
Elmondta példaként, azzal nem értenek egyet, hogy például a rendőrök húsz év szakmai munka után, "életük teljében, szakmájuk csúcsán" nyugdíjba vonulhassanak. Kijelentette, azt pedig teljesen elutasítják, hogy a politikusok ugyanezt akár már 55 évesen is megtehessék.

Vágó Gábor úgy fogalmazott, hogy azzal az elképzeléssel viszont teljes mértékben egyetértenek, hogy bizonyos szakmákban, elsősorban ott, ahol egészségügyileg megterhelő a munkavégzés, korábban mehessenek nyugdíjba a foglalkoztatottak.

Szavai szerint elsősorban arra kellene fókuszálni, hogy egy társadalmilag igazságos rendszer alakuljon ki, amelyen belül ne privilegizált csoportok legyenek, hanem olyanok, amelyeket például a munkájuk egészségkárosító hatásai miatt pozitívan lehet diszkriminálni.

Hozzátette, hogy mivel teljesen átfogó rendszerreformról gondolkodnak, ezért egyelőre nem akar további részleteket elárulni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását