2024. május 21. - Konstantin

Magyarokkal ünneplik a barokk zenét Varasdon

A Varasdi barokk esték elnevezésű, pénteken kezdődő zenei fesztivál fennállásának 40. évfordulójára meghívták a Vashegyi György vezette magyar Orfeo Zenekart és Purcell Kórust is.
2010. szeptember 23. csütörtök 22:51 - HírExtra
Vashegyi György, a zenekar és az énekkar alapítója, vezetője az MTI megkeresésére elmondta, hogy Johann Sebastian Bach négy kantátáját adják elő Zádori Mária énekművész közreműködésével a zenei fesztivál záróeseményeként október 2-án, szombaton este a varasdi katedrálisban, szünet nélkül.

A karmester elárulta, hogy a szervezők kérték a Bach-kantáták előadását és ragaszkodtak Zádori Mária fellépéséhez, s ennek ő örömest eleget tett. "Életem egyik legszebb műsorának tartom ezt a Bach-estet, amelyet másnap Budapesten, az MTA dísztermében is előadunk" - hangsúlyozta a művész, aki vezényel és csembalón játszik a koncerten.

Davor Bobic, a Varasdi barokk esték igazgatója a horvát sajtónak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a jubileumi programsorozat nyitókoncertjét pénteken este a varasdi katedrálisban a müncheni Hofkapelle adja, mint az idei partnerország, Németország képviselője. Az igazgató a külföldi résztvevők közül kiemelte az olasz Il Giardino Armonico és az angol Andrew Benson Wilson mellett a magyar Orfeo Zenekart és Purcell Kórust is.

Hozzátette: Horvátország legszebb barokk városában a Herzer-palotában, az Orsolyák és a Ferencesek templomában, az óváros barokk és reneszánsz épületeinek termeiben szól majd a barokk zene. Varasd mellett bevonják a környező városkákat, de a szlovéniai Ptuj és Zalaegerszeg is ad otthont koncerteknek - írta a Vjesnik című országos napilap.

A fesztivál honlapja szerint Zalaegerszegen az egykori zsinagógából kialakított Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben szeptember 28-án egy fiatal horvát orgonista, Pavao Masic ad koncertet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását