2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ágh: az EU előnye és hátránya a folyamatos változás

Ágh Attila professzor szerint az Európai Unió előnye és hátránya is egyben, hogy folyamatosan változik, alakul, ezért állandóan friss kutatásokra van szükség, a vizsgálatok eredményei ugyanis hamar érvényüket veszítik; a Budapesti Corvinus Egyetem professzora erről a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) együttműködésében készült könyvek bemutatóján beszélt, kedden Budapesten.
2010. szeptember 21. kedd 19:33 - HírExtra
A sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényen azt a három angol nyelvű kötetet ajánlották az olvasók figyelmébe, amelyet a GKI nemzetközi kutatások eredményeként állított össze a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökséghez kapcsolódóan; a munka során főként a trió-elnökség másik két tagja, Belgium és Spanyolország szakértőivel dolgoztak együtt. A könyvek egy hatkötetes sorozat részeit alkotják.

Ágh Attila az eseményen úgy fogalmazott: a kihívások, amelyekkel az EU szembenéz, állandóan változnak, ezért a kutatási témák is gyakran átalakultak. Példaként említette, hogy a Duna-stratégia kérdése a kutatási folyamat kezdetén fel sem merült, de a gazdasági válság kezelése is csak később került középpontba.

A professzor hangsúlyozta, Magyarországon szokatlan, hogy szakértők "közpolitikai tanácsokkal állnak elő", elméletileg megalapozott tanulmányokat írnak, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak a politikai döntéshozók számára. Belga és spanyol kollégáik számára azonban teljesen bevett ez a gyakorlat - tette hozzá.

A közös nemzetközi munka eredménye lehet, hogy a magyar kutatók is bekapcsolódnak a nagy európai intézetek munkájába - emelte ki Ágh Attila, hozzáfűzve, hogy munkájuk folytatásaként novemberben nemzetközi konferencia megszervezését tervezik.

Vértes András, a GKI elnöke kérdésre válaszolva elmondta: teljesen természetes, hogy a könyvekben leírtak és a kormányzati döntések nem feltétlenül esnek egybe; bár korábban hatékonyan együttműködtek a külügyi szolgálattal, a mostani kormánnyal "nincs kommunikáció" - jegyezte meg.

Mint a GKI elnöke kifejtette, a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából és az MTA támogatásával még 2007-ben állt össze egy szakértői csoport, amely nemzetközi együttműködésbe fogott belga és spanyol kutatókkal. Eddig három angol nyelvű kötet született a közös munkából, a korábbi művek a csoportos elnökséget, mint új intézményt mutatták be, a Lisszaboni szerződés szempontjából elemezték a bővítés lehetőségeit, illetve a gazdasági válság kezelésének problémáját vizsgálták az elnökségi stratégia szempontjából - tette hozzá.

Vértes András úgy nyilatkozott: az idén további három kötet jelenik meg: az elsőben egy spanyol-magyar-belga szakértői trió a Notre Europe francia kutatóintézettel közösen készített rövid elemzései, javaslatai olvashatóak az EU lényeges stratégiai kérdéséhez. Hozzátette: ez a mű a legvégén, tizenöt egymondatos ajánlást tartalmaz a trió-elnökség számára.

A második könyv a versenyképességet ösztönző EU 2020 stratégiát elemzi, a legfrissebb, harmadik kötet pedig, amely még nem került ki a nyomdából, a Duna-stratégia kialakulását vizsgálja - mondta Vértes András.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását