2024. április 30. - Katalin, Kitti

EU: összefog a magyar és a lengyel elnökség

A 2011 első félévi magyar és az azt követő lengyel soros EU-elnökség, valamint a mindkét fél által erősíteni kívánt visegrádi együttműködés kivételes lehetőséget nyújt az uniós ügyek előrevitelére - hangsúlyozta az illetékes magyar és lengyel külügyi államtitkár hétfői budapesti egyeztetésén.
2010. szeptember 20. hétfő 19:42 - HírExtra
Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár a magyar EU-elnökség célkitűzéseiről és a 2011 második félévi lengyel elnökség elképzeléseiről, valamint a két ország közötti lehetséges együttműködésről folytatott konzultációkat Mikolaj Dowgielewicz lengyel európai ügyekért felelős államtitkárral - közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.

Dowgielewicz hangsúlyozta, hogy Lengyelország messzemenően érdekelt Magyarország EU-elnökségének sikerében, és kész ehhez támogatást adni.

A két államtitkár az Európa előtt álló legfontosabb kihívások kapcsán eszmét cserélt az európai gazdasági koordinációról, az energiapolitikáról, illetve azon belül az energiabiztonság és infrastruktúra stratégiai kérdéseiről, továbbá a hagyományos közösségi politikák, köztük a kohéziós politika szerepének megőrzéséről.

Győri Enikő és Mikolaj Dowgielewicz ugyancsak a legfontosabb kihívások között említette az Unió következő többéves költségvetési keretének 2011-ben kezdődő vitáját. Megállapították: a közös célok és politikák alapján kell meghatározni a közös források arányát és mértékét, nem pedig a politikai célokat kell a forrásokhoz igazítani.

Kiemelték az úgynevezett keleti partnerség 2011 májusi csúcstalálkozójának jelentőségét (az unió e partnerség keretében célul tűzte, hogy szorosabbra fűzi kapcsolatait hat volt szovjet tagköztársasággal). Ugyancsak fontosnak nevezték az EU-bővítés továbbvitelét, Horvátország sikeres csatlakozását. A két európai államtitkár megállapodott: több kérdésben folytatódni fognak a magyar-lengyel szakértői egyeztetések - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását