2024. május 5. - Györgyi
Zugló ötös körzetében csökkent a betöréses lopások száma. Vajon a hatékony előrelépés kinek köszönhető? Tomis Károly, Zugló egyik körzeti megbízottja megadta lapunknak a választ.
2010. szeptember 21. kedd 06:22 - Fontos Erzsébet
Plakátokon hirdeted, hogy az állampolgárok bármilyen gonddal fordulhatnak hozzád. Munkád során milyen kirívó esetekkel találkoztál már?

Filmajánló:A zsaruk becsülete
Az egyik kábítószer-razzia tragikus következményekkel jár New Yorkban. A bűnözők négy zsarut kelepcébe csalnak és a kialakult tűzharcban kettő közülük életét veszti, a másik kettő pedig életveszélyes sérüléseket szenved. Az eset kivizsgálásával Ray Tierney nyomozót bízzák meg.

www.port.hu
A falragaszoknak köszönhetően, telefonos bejelentés alapján betörőt fogtunk a kollégákkal. Emellett megesett, a lakók információ segítségével, körözött személyt sikerült elkapnunk. Az állampolgárok közreműködésével számos bűnügyi esetet megoldottunk. Csatornafedeleket juttatunk a helyükre, és megakadályoztunk engedély nélküli fakivágásokat . A megelőzés és a bűnelhárítás mellett a megfelelő ügyvédek felkutatásában, polgárjogi vitákban is segítünk a lakosságnak.

Rendőri szempontból nem nagy horderejű ügyeket sikerült rendeznünk, mégis kezdeményezésünkkel a zuglói lakosok életét könnyítjük, és egyben védjük.

A lakosságtól milyen visszajelzéseket kaptál a kezdeményezéssel kapcsolatban?

Csupán a kollégák tréfálkoznak velem és csúfolnak a „plakátzsaru” elnevezéssel. Azonban mostanra ők is megbékéltek a történtekkel. Rengeteg köszönő visszajelzés érkezett. A civil hálálkodások mellett különböző politikai pártok képviselő is felhívtak, hogy támogatásukról biztosítsanak.

Azért jutott eszedbe, hogy fél évvel ezelőtt magánakcióba kezdj, mert a zuglói rendőrség nem végezte hatékonyan a munkáját?

A zuglói rendőrség kimagasló sikerrel látja el a feladatát. Nem a pénz- hanem a létszámhiány aggaszt minket. Minden kedden, fogadóóra keretében végighallgatom a területemen élők panaszait. Rájöttem, hogy a rohanó világban kivitelezhetetlen a kellő jelenlét biztosítása. Ezért kitaláltam, hogy közterületeken reklámozom a segítségnyújtást. A szabadidejüket töltő állampolgárok együttes erejével hatékonyabban háríthatjuk el a bajokat.

A plakát az állampolgárok és a rendőrség közötti kapcsolatépítés barátságosságát, emberségességét hivatott szolgálni. Fontos, hogy a lakosok soha ne ellenséget lássanak a rendőrségben.

A rendőrszakma büszke az ötletedre, vagy inkább kínos, a szakma presztízsét romboló dolognak tartják?

Vezetőim teljes mértékben támogatják elképzelésemet. Ráadásul a Rendőrtiszti Főiskoláról a hozzájárulásomat kérték, hogy tankönyvben szerepelhessen a plakátom, hiszen az újfajta kezdeményezés példamutatással szolgál.

A bűnelkövetők továbbra is retteghetnek a zsaruktól. Barátságosan viselkedem az ország becsületes állampolgáraival, viszont a gazemberekkel szemben a törvény legnagyobb szigorát alkalmazom. Telefonhívás és személyes kapcsolattartás alapján kiszűröm, hogy ki akar törvénytelen ügyletek lebonyolítására kérni. A rendőrség számára ez a módszer semmiféle presztízsveszteséggel nem jár. Sőt, még az „erő sötét oldaláról” is kaptam telefonhívásokat, mely során az egyik simlisebb személy megköszönte, hogy készségesen vigyázok a területemen élő édesanyjára.

Pénzbeli fizetségbe kerül az általad biztosított védelem, vagy kizárólag szakmai meggyőződésből segítesz másokon?

Kizárólag szakmai elhivatottságból dolgozom. Hiszem, hogy egy körzeti megbízottnak az általam kivitelezett védelem a feladata. A szabad- és munkaidőmből is értékes órákat kell feláldoznom a megbízatások teljesítéséhez. Mégis megéri, hiszen ez által csökkenthetjük Zuglóban a betöréses lopások számát.

Egy probléma kapcsán a bajbajutottak elvesznek a kapitányság bürokráciájának útvesztőiben, míg én, kollégáimmal karöltve,  csupán két-három perc alatt eredménnyel járunk.

Lehetséges, hogy két másik kollégáddal együtt kiváljatok a rendőrségből és önálló, érdekvédelmi csoportot hozzatok létre?

A rendőrség adja meg azt a jogi- és intézkedési hátteret, ami a munkánkhoz elengedhetetlen. Ha kiválnék a rendőrségtől, akkor a Magyar Köztársaság állampolgáraként, nem lenne jogom fegyverhasználatra, vagy a másik ember személyi szabadságának bizonyos mértékű korlátozására. A hivatal biztosítja azokat a feltételeket, melyek ennek a "plakátzsaruskodásnak" a törvényes műveléséhez szükségesek.

Elképzelhetőnektartod, hogy kezdeményezésed országszerte ismertté váljon és más városok rendőrei is hasonló módszerekkel védelmezzék a lakosságot?


Lokálpatrióta vagyok. Zuglóban születtem és ebben a városban szeretek dolgozni. Továbbra is azon munkálkodok, hogy a területemen élők igényeit teljes mértékben kiszolgáljam. Őszintén szólva, a többi nem foglalkoztat!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását