2024. május 18. - Erik, Alexandra

Több támogatást akar a balatoni bűnmegelőzés

Az eddigi legalacsonyabb költségvetésből, 4,3 millió forintból kellett működnie az idén a Dél-balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központnak, amelynek tevékenysége emiatt két településre korlátozódott - közölte a Somogy megyei rendőrfőkapitány.
2010. szeptember 15. szerda 15:40 - HírExtra
Mergancz Sándor a központ zárórendezvényén utalt arra: ez volt a tizedik szezon, amelyben a bűnmegelőzési centrum működött a Balaton déli partján. A központ "fénykorában" 23,5 millió forintos támogatásból, négy település vonzáskörzetében tevékenykedett és azt mint modell értékű kezdeményezést külföldiek is tanulmányozták.

A rendőrfőkapitány rámutatott arra, hogy több balatoni önkormányzatnak is lenne igénye hasonló bűnmegelőző tevékenységre, de ekkora keretből nem lehetett nagyobb területen megszervezni az idén a szolgálatot. Emlékeztetett arra is, hogy három éve nincs pályázható forrás ilyen célokra.
Az idén a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, a Somogy Megyei Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Alapítvány, valamint Siófok és Balatonlelle önkormányzata adta össze a működéshez minimálisan szükséges 4,3 millió forintot. Mergancz Sándor reményét fejezte ki, hogy a jövőben ismét lesz támogatás, megpályázható forrás az ország egyik legnagyobb bűnmegelőzési projektjére.

A július 2. és augusztus 24. között nevelő felügyeletével táborozó és rendőrtiszti vezetéssel napközben szolgálatot adó középiskolás diákoknak nagy szerepük volt a lopások, gépkocsifeltörések visszaszorításában, a turisták megfelelő tájékoztatásában, és 32 elveszett gyermek megtalálásában is közreműködtek az általuk vigyázott területeken.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere hangsúlyozta, hogy nagy szükség van a bűnmegelőzésre, főleg azóta, hogy 8 évvel ezelőtt elvezényelték a nyaranta Siófokon állomásozó készenléti rendőröket, "akik azóta sem értek vissza".

A polgármester megköszönte, hogy a centrum szervezői az apadó támogatás ellenére kitartottak és az idén is tevékenykedtek Siófokon. Mint kifejtette, jelenlétük kedvező hatása nemcsak a bűnügyi statisztikában látszik, hanem szerepük volt a lakosok és a nyaralók nagyobb biztonságérzetének megteremtésében, továbbá a bűnüldöző erők tehermentesítésében is.

Lengyel Róbert siófoki rendőrkapitány arról számolt be, hogy az idén illetékességi területükön kiszorultak a bűnözők a partról, a strandokról, ami a nagyobb rendőri jelenlétnek is köszönhető. De miközben csökkent a strandi lopások száma, több besurranásos lopás történt. A gépkocsifeltörések száma jelentősen csökkent, a gépkocsi- és motorkerékpár-lopások számában azonban csak kisebb mértékű javulás volt tapasztalható a nyári szezonban, az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva.

A rendezvényen szó esett arról is, hogy a csúcsszezonban több strandon kevésnek bizonyult az értékmegőrző, ami pedig a bűnmegelőzés fontos eszköze. Kiderült az is, hogy a szabálysértési őrizetbe vétel lehetősége újfajta segítséget jelent a bűnmegelőzésben, hiszen több notórius elkövetőt lehet ezáltal "kivonni a forgalomból" egy-egy időszakra, ami esetenként a bűnügyi statisztikai adatokban is visszaköszönő eredményt hoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását