2024. május 18. - Erik, Alexandra

Zsarolás miatt nyomoz a szombathelyi rendőrség

Zsarolás kísérletének gyanúja miatt indított nyomozást egy önkormányzati képviselő feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen a Szombathelyi Városi Rendőrkapitányság - erősítette meg az MTI értesülését a rendőrség pénteken.
2010. szeptember 17. péntek 10:47 - HírExtra
Leibinger Eszter rendőrségi szóvivő elmondta: a feljelentést szeptember 10-én tette meg a képviselő, az ügy további részleteiről azonban a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem kívánt bővebbet közölni.

A Népszava csütörtökön és pénteken is nyilvánosságra hozott egy-egy hangfelvételt, amelyekben arról esik szó, hogy Szakály Gábor és Marton Zsolt szombathelyi fideszes önkormányzati képviselőknek "tíz százalék jattot" kell fizetni, ha valaki eredményesen akar pályázni bizonyos önkormányzati intézményekben végzett építőipari felújítási munkákra.

A politikusok határozottan cáfolták a vádakat, megrendezettnek nevezték a hangfelvételt és közölték, hogy feljelentést tesznek az ügyben. Szakály Gábor és Marton Zsolt már csütörtöki közleményükben utaltak arra, hogy korábban Szakály Gábort megzsarolták egy bizonyos hangfelvétel nyilvánosságra hozatalával.

A képviselő az MTI-nek elmondta: egy ismeretlen férfi hívta fel szeptember 10-én az éjszakai órákban azzal, hogy birtokában van egy hangfelvétel, amelyen "Rehab-Team-es cimborái csacsognak". A hívó azzal fenyegette, ha nem akarja, hogy a felvételt mások is hallgassák és továbbra is a közéletben akar "virítani", "rakjon össze két métert". Szakály Gábor ezt úgy értelmezte, két millió forintot követel tőle a zsaroló.

A képviselő a hívás után a tudakozót felhívva arról értesült, hogy a hívás egy szombathelyi nyilvános telefonfülkéből érkezett. Még aznap éjszaka megtette a rendőrségi feljelentést, néhány napra rá pedig napvilágot láttak a felvételek, amelyekről meggyőződése, hogy hamisítványok.

Az ügyen az MSZP is feljelentést tesz, ám ők - közleményük szerint - vesztegetés gyanúja miatt fordulnak a Szombathelyi Városi Ügyészséghez, kérve az önkormányzati cégnél történtek, az építőipari megbízások hátterének kivizsgálását. Szombathely szocialista polgármestere a csütörtöki közgyűlésen bejelentette: ő belső vizsgálatot kezdeményez a tények feltárására.

Lejárató kampány?


Szakály Gábor, a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselője szerint az ő és pártja "lejáratására kreált", pénteken nyilvánosságra került "zsaroló hangfelvétel" azt bizonyítja, hogy "a választási kampány finisében a szocialisták elvesztették a józan eszüket".

A politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében kitér arra, hogy a múlt héten az éjszakai órákban, egy ismeretlen személy telefonon megzsarolta azzal, hogy birtokában van egy hangfelvétel, és ha továbbra is a politikában akar "virítani", szedjen össze "két métert". A hívást követően azonnal feljelentést tettem a rendőrségen - szögezi le Szakály Gábor.

Úgy értékeli, a Népszava által pénteken nyilvánosságra hozott újabb felvételen szereplő vállalkozó bocsánatkérő nyilatkozatából nyilvánvalóvá vált, hogy az ügy hátterében egy bűnszervezetben elkövetett zsarolás és politikai lejárató kampány áll. A hangfelvételben foglaltakat visszautasítom, és cáfolom.

A tegnapi hangfelvételről bebizonyosodott, hogy hamisított, hiszen azon nem a Savaria Rehab-Team Kft. dolgozója beszél.

Már csak az a kérdés, hogy ki áll a zsaroló bűnszervezet hátterében. Ennek kiderítése már a nyomozó hatóságok feladata - írta újabb közleményében a képviselő.

A Népszava egy a birtokába került hangfelvételre hivatkozva csütörtökön azt állította: egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe, az elnyert munka után 10 százalékot kell "visszaadnia" a Fidesz helyi prominenseinek, Marton Zsoltnak és Szakály Gábornak. A lap pénteken újabb cikket közölt, online kiadásának honlapján pedig újabb hangfelvételt tett közzé, amelyen egy szombathelyi vállalkozó a két fideszes képviselőhöz kér "beajánlást".

A "beajánlóként" szerepeltetett férfi, Horváth Árpád, jogi képviselője útján azt közölte az MTI-vel: az ő hangja hallható a pénteken nyilvánosságra hozott hangfelvételen, de provokációt sejt a történtek mögött és bocsánatot kér kijelentéseiért a gyanúba kevert szombathelyi fideszes képviselőktől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását