2024. április 30. - Katalin, Kitti

Új fejezet a közbeszerzésben

A korábbi zavaros, túlbürokratizált rendszer miatt jelentősen romlott a közbeszerzések megítélése. Jánosi Andrea kinevezett kormánybiztos feladata lesz az új rendszer kidolgozása. Felkerestük a minisztériumot.
2010. szeptember 20. hétfő 06:49 - HírExtra
Központi Szolgáltatási Főigazgatóság
A KSZF feladat lefolytatni a kormányhivatalok közbeszerzési folyamatát. Ily módon ez a szervezet intézkedik a minisztériumok számára szükséges forrásokról. Például: fénymásoló, iratmegsemmisítő stb.
A KSZF-nek a kormányváltáskor nem fogadták el az átadás-átvételt. Az akkor megbízott igazgatónak Miks Antalnak visszavonták a kinevezését. A hírek szerint a Bajnai-kormány utolsó napjaiban törölték az informatikai rendszer adatait.

A kinevezéskor megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy megkérdezzük, mi volt az oka a kinevezésének. A válaszokat most kaptuk meg:

Mi lesz a feladata a miniszteri biztosi pozícióban?

Dr. Jánosi Andrea helyettes államtitkár feladata a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) tervezési, döntés-előkészítési, szervezet-átalakítási és egyeztetési feladatainak irányítása, koordinálása és ellátása.

Miniszteri biztosként a feladata a szabálytalanságok és hiányosságok szisztematikus feltárása, a KSZF működésének újjászervezése és az átlátható, folyamatos működés biztosítása.

Ennek részét képezi egy új fejezet nyitása a közbeszerzések menetében, ami a nyilvánosságon, az átláthatóságon, a valós versenyen és a hatékony, gyors beszerzési eljárásokon alapul.

A miniszter felhatalmazta dr. Jánosi Andreát arra, hogy a hatályos intézkedéseket, utasításokat felülvizsgálja, és indokolt esetben javaslatot tegyen módosításukra vagy hatályon kívül helyezésükre.

Miért volt szükség a kinevezésére?

A közbeszerzés közmegítélése az elmúlt években egyre inkább romlott, köszönhetően a túlbürokratizált, bonyolult, következetlen, lassú és drága eljárásnak.

A folyamatban lévő vizsgálatok számos visszásságot tártak fel. Előfordult, hogy a bolti árnál jóval magasabb áron szereztek be például fénymásoló papírt a központosított közbeszerzési pályázaton. A kormány célja, hogy hasonló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő.

Dr. Jánosi Andrea miniszteri biztos feladata, hogy teljes körűen feltárja a hiányosságokat, szabálytalanságokat és mulasztásokat. A kormánybiztos a visszásságok szisztematikus feltárásával és azok megszüntetésével készíti elő a KSZF átlátható és hatékony működését.

Felhatalmazása van arra, hogy a hatályos intézkedéseket, utasításokat felülvizsgálja, és indokolt esetben javaslatot tegyen módosításukra vagy hatályon kívül helyezésükre.

A cél az, hogy a tervezett szervezeti átalakítás és átszervezés megfelelően előkészített és megalapozott legyen. Ez a teljes körű jogi, pénzügyi, informatikai és szervezeti átvilágítást követően lesz végrehajtva.

Milyen témakörökben fog vizsgálódni?

A vizsgálat teljes körű jogi, pénzügyi, informatikai és szervezeti átvilágítást jelent.

Milyen feladatokat, változásokat tervez végrehajtatni?

Dr. Jánosi Andrea feladata a KSZF tervezési, döntés-előkészítési, szervezet-átalakítási és egyeztetési feladatainak irányítása, koordinálása és ellátása. Az átlátható és hatékony szervezeti struktúra kialakítására és az átszervezésre a teljes átvilágítás eredményének ismeretében kerül sor.

Mennyi időre szól a megbízatása?

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter dr. Jánosi Andrea közbeszerzésért felelős helyettes államtitkárt 2010. szeptember 8-ai hatállyal, két hónap időtartamra nevezte ki miniszteri biztossá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását