2024. április 30. - Katalin, Kitti

Rétvári Bence: Közelebb hozzuk a közigazgatást a fiatalokhoz

A kormány először tartja meg az úgynevezett ReGeneráció nevű karrier-expót szeptember 18-án, a Millenáris Parkban. Rétvári Bence államtitkárt kérdeztük a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjról.
2010. szeptember 10. péntek 16:34 - Forján-Vass Máté
Magyar Közigazgatási Ösztöndíj
Ehhez az öszötndíjhoz most lehet először folyamodni. Ebben az évben 300 fiatal diplomás számára kínál lehetőséget. A lényege, hogy a a pályázónak lehetősége nyílik arra, hogy külföldön ismegismerje azt a szakágat, ami érdekli. Például, ha a mezgazdaság érdekli, elmehet félévre  a dán mezőgazdasági minisztériumhoz. Ott megismerheti a kinti munkamódszereket, adminisztrációs rendszert, munkajogot.

A páláyzóknak lehetősége lesz arra, hogy a kint megszerzett tapasztalatait a hazai közigazgatásban hasznosíthatja. Ezzel is lehet javítani a hazai közigazgatás rendszerén.
Az új kormány egyik célkitűzése volt, hogy hatékonyabbá teszik a hazai közigazgatást. Ennek egyik lépése a ReGeneráció néven elindult program, amelyben bemutatkoznak a hazai közigazgatási ágazatok. A program során ismertetik a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjat, amely segítségével 300 fiatal lehetőséget kap arra, hogy megismerje a külföldi közigazgatást.

A rendezvényről, és a távlati célokról Rétvári Bencét, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárát kérdeztük:

Mi a célja ennek a rendezvénynek?

Minél átláthatóbb és minél vonzóbb pálya legyen a diplomás fiatalok számára a közigazgatás. Sajnos rengeteg diplomás hagyja el ma Magyarországot, főleg azok, akik a legjobban teljesítenek. Szeretnénk bemutatni, hogyha valakinek jó teljesítménye van, akkor a közszolgálaton belül nagyon jó karrierlehetőségek várják. Nem csak a magánszférában lehet szép pályát befutni.

Kik mutatják be a közigazgatást?

Jelen lesz minden minisztérium és minden államtitkárság. Mindenki bemutatja a saját intézményrendszerét. Elmondják az érdeklődőknek, hogy hol lehet becsatlakozni munkavállalóként és azt is, hogy milyen életpályát kínálnak. Minden ágazatnak bemutatjuk a működési struktúráját, a háttérintézményeket, munkahelyeket.

Emellett lesznek beszélgetések, például Navracsics Tiborral, de megjelennek kabinetfőnökök és más vezetők is. Ők fiatalok számára fognak beszélni a szakmai dolgokról.

Ezek az események párhuzamosan zajlanak. A részterületek standszerűen lesznek ott. Ezekhez lehet odamenni, attól függően, hogy ki mire kíváncsi. A vendégek pedig színpadi beszélgetésen lesznek ott.

A fentiek mellett lesz egy úgynevezett fő személyzeti központ, amely bemutatja azt az ösztöndíj programot. Ennek segítségével a pályakezdők kimehetnek külföldre idén ősztől. Ennek időtartama 6-9 hónap. Ott megismerhetik az általuk választott ágazatot, az ottani jogszabályokat, munkakultúrát, szaknyelvet.

Ez az ösztöndíj a Magyar Közgazdasági Ösztöndíj. Hogy választják ki a  háromszáz fiatalt?

Pályázat alapján. Ezt az elkövetkező hetekben nyújthatják be. Mi kiértékeljük, hogy melyik helyre ki lenne a legalkalmasabb személy. Például a Portugál Szabadalmi Hivatalba kit kéne kiutaztatni. Amikor pedig visszajött, a tudását a magyar közigazgatásban tudja hasznosítani.

Milyen végzettségű embereket keresnek?

Én úgy gondolom, hogy a közigazgatáshoz mindenképpen kell jogi végzettség. Az sem hátrány, ha az adott területen, ahova jelentkezni kíván, van szakmai ismerete.

Ha jól láttam, a 35 éves a jelentkezési korhatár. Miért éppen ennyi?

Azért 35, mert ez egy hosszú távú program. Ezt a programot évről évre meg akarjuk hirdetni. A lényeg, hogy a jó teljesítményt nyújtó fiatalokat hívjuk be a közigazgatásba.

Az előző kormány azzal próbálkozott, hogy top menedzsereket hívott be az üzleti szférából. Bár voltak részterületek, ahol jól működtek, de ezzel nem tudták a közigazgatás rendszerét minőségileg javítani. Ők egy versenyszerű, minél nagyobb haszonnal járó intézményrendszert akartak. Ez ellentétes a közigazgatás alapvető szemléletével.

Mi azt szeretnénk, ha a fiatalokból az évek során kinevelődne egy közigazgatási vezetői kar, akiknek a szemlélete sokkal inkább a közösség javát, a közjót szolgálná.

Ez a program összefügg azzal, hogy a kormány amúgy is át akarja alakítani a közigazgatást?

Igen. Kapcsolatban van a kormányzati struktúra módosításával, a kormánytisztviselői törvény meghozatalával, és a kormányhivatalok január elsejei átalakításával.

Ezekre a változásokra miért van szükség?

Jelenleg nem működik jól a rendszer. A közvélemény-kutatások is ezt mutatják, hogy az emberek elégedetlenek vele. Nem érzik azt, hogy a jelenlegi rendszer segítene. Például, ha ma egy problémával az államhoz fordulunk, el kell menni több helyre.

Mi ezen szeretnénk módosítani. Egyrészt a jogszabályok jobb minőségével, hogy követhetőek legyenek. Másrészt a szervezetek átalakításával, hogy ne kelljen egy dolog elintézéséhez több helyre fordulni. Az állam átveszi egy helyen a kérelmet, és az intézményein belül foglalkozik vele.

Mi lesz ezzel a programmal akkor, ha a következő kormányok eltörlik?

Mi, amíg megtehetjük, megszervezzük. Azt szeretnénk, hogy a fiatalok ne csak a futottak még kategóriaként tekintsenek a közigazgatási állásokra. Legyenek olyanok, akik életcéljuknak tartják, hogy itt dolgozzanak.

A lényeg, hogy megismertessük a fiatalokkal a közigazgatási pályát. Illetve, hogy növeljük ennek a presztízsét.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását