2024. április 28. - Valéria

Poltikai emo

Egy tavalyi emlékkel indult. A köztévé mindig vidám szerkesztő-riportere még a kamerákon is átütő idegességgel várja az EP-válásztásokól való bejelentkezését. Nem csoda, hiszen ezen az estén a Jobbik-székház elől kellett tudósítania.
2010. szeptember 18. szombat 08:23 - Bakos András
Tiszta erővel

Mivel e mindig mosolygós hölgy régebben rendszerint az SZDSZ-székház elől jelentkezett be, így igen csak kényelmetlenül érezhette magát, hogy munkája örve alatt e radikális párt sikereiről kellett tudósítania. Az arcán látszó feszültség pedig csak akkor oldódott, amikor a szélsőjobboldaliak üdvrivalgásban törtek ki. A Jobbik Magyarországért Mozgalom bejutott az Európa Parlamentbe. Szűk egy éven belül pedig rögtön középpártként debütálhatott az Országházban a Jobbik, amely elsődlegesen – kisebbség- és idegenellenes – erőteljes hangvételű beszédével, valamint szakpolitikai javaslatokkal vesz részt a közéletben.

Szalon-képtelenek?

A rendszerváltás óta ugyanakkor a politikai pártok közül nem egy komoly harcot folytatott a parlamenten belüli és kívüli közbeszéd szalonképes mivoltáért. A politikai közbeszéd eldurvulása persze ma már senkinek sem újdonság. A most hatalmas fölénnyel választásokat nyerő Fidesz ugyanis nyolc illetve tágabb értelemben véve négy éve túlságosan „erős” kijelentéseinek köszönhette vereségét.

A mélypontot 2007-ben értük el, amikor a konzervatívok nemes egyszerűséggel ideggyengének nevezték Gyurcsány Ferencet. A kormánypártok megroggyanásával egyidejűleg a jó ízlés határát súroló karaktergyilkos kijelentésekre való közönyös reagálás pedig már jól mutatta, hogy a politikai közbeszéddel kapcsolatos normák józan észlelése egy időre parkoló pályára került a fiatal magyar demokrácia történetében.

Ezek tükrében lassacskán már csak legyintünk a köztársasági elnök eltiltásáról vagy éppen cigány-szegregecióról szóló radikálisok beszéde hallatán. Az ilyen kijelentések súlyát ugyanakkor elvben semmi sem könnyíthetné, ám – sajnos – ma már egyre kevesebben kapják fel a fejüket, ha főpolgármester-jelöltjük élősködőkhöz hasonlítja a hatalmukkal visszaélőket, valamint babaarcú szexszimbólumuk is csengő hangon beszél a holokauszt tagadásról.

Érzelmek közt

Hogy mit jelent „jobbikosnak” lenni, ma már nehezen megmondható. Minden bizonnyal létezik egy karakterisztikus „Jobbikos-életérzés” is, amely a nemzeti érzületű Magyar Szigetben, valamint a meleg barátságokat kötő szélsőjobboldaliakban egyaránt megtestesülhet. A kettő keveredése így semmihez sem hasonlító elegyet hoz létre a magyar politika egyébként is színes palettáján.

A szélsőjobbhoz való tartozás lassanként a politikai emo kategóriájába tartozik. A nyolcvanas években szárnyait bontogató világnézethez hasonlóan így valaki „Jobbikos” mivolta sokak szemében az elszigetelődés eszköze lehet. (Ez a jelenség főként a fővárosi fiatalok körében figyelhető meg, akiknek párt preferenciája lassanként az LMP és Jobbik között látszik kettészakadni.)

A Jobbik túlnyomórészt sötét színvilága mellett pedig az emo-világnézet nevéhez (emotional hardcore) is hasonlatosságokat mutat. A radikálisok ugyanis elsődlegesen érzelmekre apellálva próbálják növelni a zömmel elégedetlenkedőkből álló szavazótáborukat. Nem is sikertelenül, hiszen az egykoron még csak a rendőrök elől menekülő tinédzserek után mára számos középkorú értelmiségi, valamint az egykori kormánypártokból (igen jól hallották: az SZDSZ-ből is) kiábrándult honpolgár erősíti soraikat.

Radikális tudorok

Persze a jóképű és olykor szemtelenül fiatal tekinteteket figyelve felmerül bennem a kérdés: tényleg komolyan gondolják? Hogy a történelemről fogalmuk sem lenne, egészen biztosan hazugság lenne állítanom. A radikális világnézetek ugyanis fontos tényezője az ellenfél megismerése, így a mai Magyarországon egy szélsőjobboldali nagyobb biztonsággal ismerheti a Talmudot vagy Lenin tanításait, mint akár egy ifjú liberális tollforgató. A Jobbik soraiban emellett számos politikával foglalkozó állampolgár illetve politológus is található, kik nyilvánvalóan töviről hegyire ismerik az elmúlt száz év magyar politikai berendezkedésének történetét.

De ha már a politikatudománynál tartottunk, a Jobbik politikai szerepéhez érdemes az ismert politológus egyik megállapításának analógiájaként közelítenünk. Török Gábor ugyanis a választások két fordulója között a Corvinus Egyetemen azt találta mondani, hogy az LMP-sek – új parlamenti pártként – egyelőre örülnek, ha a vécét megtalálják a Parlamentben. Ezen gondolat mentén elindulva a Jobbikosok úgy indulnának el az említett illemhely felé, mintha tudnák, hogy merre keressék, majd nagy magabiztossággal benyitnak a takarítószeres kamrába.

Szebb jövőt?

Hogy mi várja őket a tisztítószerek között, egyelőre csak találgathatjuk. Jelenleg inkább a megrekedés, mint az előretörés jelei látszanak. Szemmel láthatóan még maguk sem döntötték el, végül a szakpolitika vagy a radikális útját választják, amely jövőjükre nézve is komoly konfliktusok forrása lehet.

A „háromharmadként” vizionált országban persze könnyű politikailag légüres térbe kerülni, amely az egyelőre kétfenekű kommunikációval próbálkozó Jobbikot egyre inkább fenyegeti. A Fidesz-közeli sajtó továbbra is akkurátusan próbálja fogyasztani az„Egy a tábor egy a zászló” elvet már régóta nem magukénak valló radikálisokat. Nem is csoda, hogy a hirtelen megerősödő szélsőjobb gyorsan eltávolodott az időközben kormánypárttá avanzsált konzervatívoktól, szimpatizánsaik pedig mára jórészt kikoptak a Fidesz nagygyűléseiről.

Az ugyanekkora eséllyel erodálodó szélsőjobbnak így mára be kell érnie ama számára nem túl igazságos felosztással, hogy a kétharmad mára a Fideszé lett, a Jobbiknak pedig maradt az Árpád-sáv meg a turul.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását