2024. május 17. - Paszkál

OGY: emelik a nyugdíjkorhatárt?

Az Országgyűlésnek napirendre kell vennie és meg kell tárgyalnia a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelését, mert a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) sikerült összegyűjteni az ehhez szükséges számú aláírást.
2010. szeptember 17. péntek 18:08 - HírExtra
Az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek délutáni ülésén határozott arról, hogy az aláírásgyűjtés eredményéről levélben tájékoztatják az Országgyűlést.

A SZEF által indított népi kezdeményezés aláírásgyűjtési ívét még márciusban hitelesítette az OVB; a rendelkezésre álló négy hónapban a szervezet csaknem 70 ezer aláírást gyűjtött össze.

Az aláírásgyűjtési ívek (véletlenszerű mintavétellel történő) ellenőrzése során megállapították, hogy az aláírások között legalább 61.647, illetve legfeljebb 63.577 érvényes található.

Ahhoz, hogy az Országgyűlésnek napirendre kelljen vennie, és meg kelljen tárgyalnia egy népi kezdeményezést, legalább 50 ezer támogató aláírás szükséges. A parlament azonban ekkor sincs "döntési kényszerben", tehát nem kötelező a javaslatnak megfelelően döntenie. (Ezt csak ügydöntő népszavazással lehet kikényszeríteni.
A SZEF által kezdeményezett javaslat így szól: "Alulírottak egyetértünk azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre történő emelését".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását