2024. május 18. - Erik, Alexandra

A kormány nem tarja partnernek az OCÖ-t?

A kormány nem tartja partnernek a jelenlegi Országos Cigány Önkormányzatot (OCÖ) a gazdálkodását elmarasztaló és büntetőeljárás megindítását kezdeményező számvevőszéki vizsgálat alapján - közölte a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken az MTI-vel.
2010. szeptember 17. péntek 14:45 - HírExtra
Balog Zoltán arra reagálva, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a roma érdek-képviseleti testület elmúlt másfél éves tevékenységének vizsgálata alapján hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és adócsalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett, közleményében úgy fogalmazott: a kormány és az általa vezetett államtitkárság - az OCÖ sorsától függetlenül - a jövőben csak olyan partnerekkel kíván együttműködni, akik a közpénzekkel és a közbizalommal el tudnak számolni.

A magyarországi cigányságnak arra van szüksége, hogy "ezekben a súlyos konfliktusokkal és szociális nyomorral terhelt időkben" a választók bizalmával felhatalmazott kisebbség és többség hiteles képviselői együtt tudjanak működni a problémák megoldásában és a mélyszegénységből való fölemelkedésben - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: az ÁSZ-jelentés azt mutatja, hogy a magyarországi cigányság vezetőinek egy része nem alkalmas és nem méltó erre a feladatra.

Balog Zoltán úgy véli, a súlyos bűncselekmények gyanúját fölvető tevékenységükkel nemcsak a magyarországi cigányságnak ártottak, hanem megkárosítottak minden adófizető állampolgárt.
A hatóság honlapján közzétett jelentés szerint a törvényi mulasztások és a szabálytalan gazdálkodás miatt az önkormányzat elnökének és a hivatalvezetőnek a felelősségét állapították meg, ezért az ÁSZ büntetőeljárás megindítását kezdeményezte.

Vizsgálata alapján az ÁSZ a büntetőeljárások megindítása mellett jelentésében azt javasolta, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter intézkedjen az OCÖ éves költségvetési támogatásai felhasználásának felülvizsgálatáról, a szabálytalanul elszámolt mintegy 10,5 millió forint támogatási összeg visszafizettetéséről, a nemzetgazdasági miniszter pedig rendelje el a kisebbségi önkormányzat gazdálkodásának átfogó adóellenőrzését.

Farkas Flórián romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke, aki maga is tagja az OCÖ-nek, pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: törvényen kívüli működésre rendezkedett be az OCÖ, semmilyen törvényi feltételnek nem felelt meg, s ezért nemcsak az elnök és a hivatalvezető, hanem a pénzügyi ellenőrzőbizottság és a 27 tagú elnökség is felelős. Közölte: az OCÖ elmúlt nyolcéves tevékenységének vizsgálatát kezdeményezi.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta: az OCÖ az ÁSZ jelentését és munkaanyagait szakértőikkel közösen még értékelik, és a megállapításokkal kapcsolatos álláspontjukat hétfőn sajtótájékoztatón ismertetik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását