2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kim Dzsong Il beteg, elmaradt a konferencia

Elhalasztották az észak-koreai Munkapárt konferenciáját Kim Dzsong Il betegsége miatt - tájékoztattak hétfőn szöuli kormányforrások.
2010. szeptember 13. hétfő 09:05 - HírExtra
A dél-koreai értesülésekről az YTN szöuli tv-csatorna számolt be, kiemelve, hogy az eredetileg hétfőre kitűzött pártfórum az utóbbi három évtized legnagyobb szabású pártrendezvénye lett volna, éppen tekintettel Kim Dzsong Il egészségi állapotára, az utódlás kérdésére. A 68 éves Kim Dzsong Il az elmúlt években értesülések szerint sokat betegeskedett, 2008-ban állítólag agyvérzésen esett át. Az észak-koreai vezér nagyon gyengének tűnt legutóbbi, augusztusi kínai vizitje során is, s dél-koreai hírszerző források szerint ez a vizit hozzájárulhatott egészségének további hanyatlásához.

A szöuli értesülések szerint Kim egészségi állapota csak késlelteti a kongresszust, az nem elegendő ok a pártfórum végleges lemondására, s az a héten várhatóan megnyílik. Korábbi értesülések szerint a pártkongresszusnak eredetileg már szeptember 5-én meg kellett volna nyílnia, mert már befejeződött a kongresszusi küldöttek megválasztása.

A kijelölt utód a hírek szerint Kim Dzsong Il harmadik, s egyben legkisebb fia, Kim Dzsong Un, akit a most elhalasztott kongresszuson várhatóan fontos párttisztségre választottak volna. Értesülések szerint Kim Dzsong Un elkísérte apját augusztus végén tett kínai látogatására is. A vizit egyik legfőbb célja az volt, hogy Kim Dzsong Il bemutassa őt az Észak-Korea egyetlen szövetségesének számító Kína vezetőinek dél-koreai források szerint.

Szöuli értékelések szerint az észak-koreai állampárt kongresszusának legfőbb célja, hogy megpecsételje az utódlás folyamatát abban az országban, amelyről elszigeteltsége miatt rendkívül keveset tud a külvilág. Az utódlás menetének kijelölésére utal, hogy a Koreai Munkapárt legutóbbi kongresszusát 30 évvel ezelőtt, 1980-ban tartották, amikor az akkori államfő és pártvezér Kim Ir Szen későbbi utódául már hivatalosan is fiát, Kim Dzsong Ilt jelölték.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását