2024. május 2. - Zsigmond

ÖBB: tömeges elbocsátások vannak kilátásban

Számottevő létszámcsökkentésről készít tervet az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) magyar teherszállító leányvállalatánál, a Rail Cargo Hungariánál, és tárgyalni akar a magyar kormánnyal a pályahasználati díjakról - közölte osztrák beszámolók szerint Christian Kern vezérigazgató pénteken Bécsben.
2010. szeptember 11. szombat 07:58 - HírExtra
A magyar kormány többször is módosította a vasúti teherszállítás keretfeltételeit a vállalat privatizálása óta. "Ha a kormány nem változtat az irányvonalán, akkor radikális átalakítás várható" - mondta az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint, leépítéseket helyezve kilátásba.

Kern bírálta a 2003-ban végrehajtott szerkezeti reformokat. Ezek eredményeként olyan vállalati szerkezet jött létre, amelyben "a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal" - mondta. Rámutatott, hogy a gazdasági válság különösen a teherszállításban okozott visszaesést, s hogy Ausztriában jövőre a vasúti személyszállítás piaca is megnyílik a verseny előtt.

A leginkább "problémás eset" a Rail Cargo Austria csoport, amelyhez a Rail Cargo Hungaria is tartozik. Három év alatt a csoport saját tőkéje 650 millió euróval csökkent. A teherszállítás forgalma a gazdasági válság miatt visszaesett, de gondot okoz az is, hogy egyes szolgáltatások megtérülési aránya nagyon alacsony - mondta.

Az RCH-ról szólva kijelentette, hogy a magyar kormány többször is módosította a vasúti teherszállítás keretfeltételeit a vállalat privatizálása óta. Ha a kormány nem változtat az irányvonalán, akkor radikális átalakítás várható - mondta Kern az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint. Közölte: végkielégítési programot dolgoznak ki a magyarországi leányvállalat létszámának jelentős csökkentése érdekében.

A vállalatvezető szerint az egykori MÁV Cargo megvásárlása stratégiailag szükségszerű volt, a jelenlegi feltételek mellett azonban túl magas volt a vételár. A Format című osztrák gazdasági napilap pénteki száma meg nem nevezett forrásokra hivatkozva 700-1000 fős magyarországi létszámcsökkentésről szóló elképzelésről írt. Kern nem nevezett meg számokat.

Az ÖBB pénteken Bécsben kiadott közleményében az RCA nehéz helyzetét előidéző okok között említette a magyarországi keretfeltételek többszöri megváltozását. "Ha a magyar kormány nem változtat a jelenlegi irányon, akkor "az üzleti tevékenység radikális átdimenzionálása várható" - állt még a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását