2024. május 11. - Ferenc
Nincs mit tenni, Borkai Zsolt pontos tervekkel és fejlesztési programokkal rendelkezik a következő négy éves ciklusra nézve is. Bízik a polgárok voksaiban, miszerint ő lehet továbbra is Győr polgármestere.
2010. szeptember 11. szombat 18:34 - Sztermen Orsolya Lili
Mondana néhány szót a következő éveket érintő polgármesteri programjából?

Először is úgy gondolom, hogy Győr életében ez előző években nagy előremenetel volt látható, ezt mindenkép folytatni szeretnénk. De van egy kardinális dolog, ez pedig a munkahelyteremtés, amit hatékonyan szeretnénk támogatni. Tervünk, hogy a helyi vállalkozásoknak kedvezőbb körülményeket tudjunk biztosítani, mint ez idáig, amivel ösztönzőleg hathatunk a munkahelyteremtésre is.

Az összes többi intézkedésnél azt a fajta rendszert szeretnénk folytatni, ami már eddig is kialakult és működik.

Oktatást érintő tervei vannak?

Had mondjam el, hogy Győrben létezik egy, a szakképzéshez kapcsolódó ösztöndíjrendszer, ami elsősorban a hiányszakmákra fókuszál. Elég sok gimnáziumi osztályt szüntettünk meg, és helyükben szakképző osztályokat indítottunk. Mindezt azért tettük, mert láttuk, hogy az oktatásnak feltétlenül alakulnia kell a piachoz.

A tendencia az, hogy hiába végeznek a fiatalok különböző egyetemeken és főiskolákon, utána nem tudnak elhelyezkedni. Ez a tendencia sokkal nagyobb baj annál, minthogy ne mérjük mi fel a munkaerőpiacot, és ne alakítsuk át a szakképzési rendszert abba az irányba, amire szükség van.

Milyen további fejlesztésekre lehet számítani a következő években?

Érdekes dolog, hogy ma Magyarországon minden településen az elsődleges szempont az, hogy milyen fejlesztéseket tervez a városvezetés. Az emberek ez alapján ítélik meg a polgármester munkáját, bár mi tudjuk, hogy a szociális kérdések, az oktatás és az egészségügyi kérdések sokkal fontosabbak bizonyos új fejlesztéseknél.

De hagy beszéljek akkor a konkrétumokról is.

A következő években szeretnénk felépíteni egy szociális csarnokot, ahová legalább 5-6 ezer ember beférhet. Erre nagy szüksége van Győrnek, hiszen jelen pillanatban nem rendelkezünk egy olyan megfelelő csarnokkal, amit sportesemény vagy konferencia esetén használni tudnánk. Országos, vagy nemzetközi konferenciák, sportesemények megrendezése érdekében méltó helyet kell létrehoznunk a város részére.

Még egy konkrétum, a belváros és az újváros rehabilitációja. Igazság szerint a belváros rehabilitációja már elkezdődött, és az újváros rehabilitációjának 1-1 nagyon kis szegmensét is elkezdtük, ezeket természetesen folytatni szeretnénk.

Nos, ezek a fő irányvonalak, melyeket én az elkövetkező 4 évben meghatározónak szeretnék látni, de mondom még egyszer, a munkahelyteremtés a legfontosabb dolog, mert a gazdasági válság eléggé megérintette a munkaerő piacot itt Győrben is.

A fejlesztésekhez EU-s támogatásokat is igénybe tudnak venni?

A belváros rehabilitációja, mint mondtam már, elindult. A költségeket saját, és EU-s forrásokból tudtuk finanszírozni. Ehhez a fejlesztéshez kapcsolódik egy szociális rehabilitáció is, mely az újvárosi területre adaptálható.

Ehhez kapcsolódóan is beadtuk már a pályázatunkat, melyet első körben el is fogadtak. Bízom benne, hogy az elkövetkező 4 évben további komoly finanszírozási segítségeket fogunk kapni EU-s alapokból.

A kulturális életben tervez fejlesztéseket?

Az elmúlt négy évben Győr elnyerte a Kultúra Magyar Fővárosa címet. A város szabad kezet adott a szakembereknek abban, hogy ezt a címet elnyerjék. A financiális oldalt természetesen megteremtettük, ezt továbbra is folytatni fogjuk. Az a véleményem, hogy a szakmába nem szabad beleszólni, viszont a feltételrendszert biztosítani kell.

Több milliárd forintot teszünk minden évben a kultúrába. A finanszírozás elérte a kulturális intézményeket, azok fenntartását, a színházak működését, a győri balettet valamint különfléle rendezvényeket és fesztiválokat is. Elég sok új fesztivál vált népszerűvé az elmúlt években itt.

Nem szeretnénk ezt később sem másként csinálni. Talán még egy lapáttal ráteszünk a kultúra fontosságára.

Megújuló energiaforrásból történő energia előállításban gondolkodik a város?


Nem csak a környezetvédelmi hatás és az újrahasznosítás szempontjából lényeges kérdés ez, hanem az alternatív energia, Győr energia ellátásba történő bevonása szempontjából is. Egyértelműen pozitív anyagi változást hozhatna ez az emberek számára. A vizsgálatok folyamatban vannak, viszont még a szakembereknek sem könnyű, nemhogy nekem, aki várospolitikával foglalkozik.

Az tény, hogy nem szeretnénk teljesen a gáztól függővé válni, így a villamos energiatermelés érdekében szeretnénk lépéseket tenni. Ezek a beruházások azonban hihetetlen pénzeszközöket igényelnek. Örülnék, ha államilag lenne arra lehetőség, hogy az adott önkormányzatok becsatlakozzanak egy ilyen programba.

Évek óta járok olyan településeken, ahol alternatív energiát szeretnék behozni a létező energiarendszerbe. A vélemény mindenhol ugyan az, mégpedig, hogy a településeknek több lábon kell állniuk. Akár geotermikus energiáról, akár szél energiáról van szó.

A költségek mellett a fenntarthatóság  a második legfontosabb szempont egy ilyen irányú beruházás esetén.

Mit gondol újraválasztás, vagy megválasztás lesz Győrben idén a polgármesteri választások alkalmával?

Nézze, én optimista ember vagyok. Minden csatába úgy megyek bele, hogy hiszek a győzelemben. Ettől függetlenül nem becsülöm alá az ellenfeleimet. Összesen 3 polgármester jelöltje van Győrnek. Egy MSZP-s, egy Jobbikos és én. Bízom benne, hogy a győri polgárok továbbra is megtisztelnek bizalmukkal.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását