2024. május 9. - Gergely
Az októberi voksolásnál a baloldal egyik utolsó fellegvárának Miskolc bizonyulhat. Káli Sándor már nyolc éve a város első embere, ám az országos pártpreferenciákat figyelembe véve minden eddiginél keményebb megmérettetésre készülhet.
2010. szeptember 6. hétfő 12:07 - Bakos András
Milyennek látja a saját esélyeit?

Harc Észak-Magyarország fellegváráért
A városháza tájékoztatása szerint Hircsu Ákos, a Szemléletváltást Miskolcon Egyesület, Káli Sándor, az MSZP, Kriza Ákos, a FIDESZ-KDNP, valamint Szegedi Márton, a Jobbik jelöltje gyűjtötte össze az induláshoz szükséges számú kopogtatócédulát. Végleges eredmény - az esetleges fellebbezések miatt - jövő hét végére várható. A képviselő-jelöltek száma 109.
(Független Hírügynökség)
Nem szoktam jósolgatni, azonban bízom abban, hogy a miskolciak is érzékelik az elmúlt nyolc esztendő változásait és október 3-án az önkormányzati választásokon ez növelheti annak az esélyét, hogy a következő négy évben is folytathassam a munkámat.

Ha Miskolc, akkor Borsod megye lévén a közbiztonság kérdése óhatatlanul előkerül. Milyen elképzelései vannak a közbiztonság megerősítését illetően?

A városi élet alapja a rend és a nyugalom. Jövőről beszélni így akkor lehet, ha Rend programunkat tűzzel-vassal folytatjuk. A város védelmének érdekében eddig is számtalan intézkedést hoztunk és tervezünk. A csaló fészekrakók közül már több tucatnyi családot sikerült kiköltöztetni és a lakások egy részét rendőröknek ajánlottuk fel. A közterületen jelenlévő rendőrök számának növelése érdekében elértük, hogy a Készenléti Rendőrség Miskolcra költözzön. Október elején pedig átadjuk a Rendvédelmi Központot, ahol 24 órás diszpécserszolgálat mellett a közterület-felügyelők és a rendőrök figyelik és óvják a Belváros és a történelmi Avas környékét. A központhoz több tucat térfigyelő kamera is tartozik, amelyek számát folyamatosan növeljük és kiterjesztjük a különböző városrészekre, elsősorban Diósgyőrre.

Melyek a tervei a városi önkormányzat pénzügyi helyzetének stabilizálására vonatkozóan?

Mint minden magyarországi településnek, nekünk is komoly erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy stabil legyen a pénzügyi helyzetünk. Természetesen mi is hitelfelvételre és kötvénykibocsátásokra szorultunk az elmúlt években, azonban ezeknek jelentős részét a fejlesztések finanszírozására fordítottuk, így a város vagyonát, ami jelenleg 202 milliárd Ft az elmúlt 8 esztendőben megdupláztuk.

A megyében jelenleg tíz százalék feletti munkanélküliség, amely Miskolc városát is érintheti. Hogyan tervez több munkahelyet teremteni?

A város jelentős ipari befektetőit megtartottuk, segítve őket több ezer munkahely létrehozásában. Eközben újabb multinacionális cégeket is vonzottunk Miskolcra. Példaként az új miskolci BOSCH gyár épületét, amelynek néhány héttel ezelőtt raktuk le új alapkövét. Az előkészítő munka több hónapig tartott, ám a projekt befejezése után újabb 1000 fő kaphat majd munkát Miskolcon.

A nagy cégek mellett azonban a helyben munkát adó KKV-k támogatására is gondolni kell. Milyen formában tervezi ezek támogatását?

A Miskolci Ipari Park mára 3200 embernek ad munkát. Benépesült a 40 hektáros „Mechapark” is, valamint a jövő befektetőinek további 100 hektár területet készítünk elő. Támogatjuk azokat a vállalkozásokat, aki a Bosch példájához hasonlóan tanszékalapítással, technikai feltételek javításával segítik a Miskolci Egyetemet és az innen kikerülő végzős szakemberek számára munkahelyeket biztosítanak. Ezek mellett pedig azokat a cégeket is támogatásáról is gondoskodunk, akik az új munkahelyek teremtésénél arra törekednek, hogy „hazahozzák fiataljainkat”.

Ha már a fiatalok szóba kerültek, melyek a legfontosabb elképzelései az oktatással kapcsolatosan?

Mivel elsődleges célunk, hogy minél több miskolci fiatalt a városban tartsunk, így létrehoztuk a  Miskolc Holding tehetségprogramot. E program a városi cégeknél dolgozó fiatal tehetségeknek biztosít karrier lehetőséget, akikből a későbbiekben a jövő miskolci szakemberei, vezetői kerülnek ki.

A Miskolci Egyetem jelenleg igen népszerű a fiatalok körében, mert piac- és versenyképes szakmai képzéseket nyújt az itt tanulók számára. A felsőoktatás mellett ugyanakkor nagy hangsúlyt helyezünk a középfokú, ezen belül a szakmunkásképzésre is. Ezzel segíthetjük ugyanis, hogy fiatalok olyan végzettséget szerezhessenek, amellyel helyben is elhelyezkedhetnek.

A kopogtatócédulák leadása már megtörtént, szűk egy hónap múlva pedig minden eldőlhet. Amennyiben nem választják meg, melyek a további tervei?

Az Országgyűlésben a képviselői megbízatásom 2014-ig szól, ez pedig a jövőt illetően is ad feladatokat. Miskolc fejlődését ugyanakkor továbbra is szeretném segíteni.
 
Mit gondol fideszes kihívójáról, Kriza Ákosról, mi lehet az ő előnye és hátránya választásokon?

Miután heten indulunk a polgármesteri cím elnyeréséért Miskolcon - ebből négyen gyűjtöttek össze a szükséges mennyiségű ajánlást (ld. keretes írásunkat) - úgy gondolom nem lenne szerencsés csak egy kihívóról véleményt mondani. Megteszik majd ezt a választók október 3-án.

Szerkesztőségünk megkereste Káli Sándor polgármester úr legesélyesebb kihívóját is, ám a fideszes Kriza Ákos elzárkózott az interjútól. A kormánypárti színekben induló polgármester-jelölt ugyanis nem kíván vitázni Miskolc jelenlegi polgármesterével.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kissgabi
2010. szeptember 6. 20:05
Na akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba. A mechatronikai ipari partban nincs semmi a 40 hektáron csak fű és gaz. Nem tudom Káli Úr melyik ipari parkban járt?
Tóth Mária
2010. szeptember 6. 17:05
A baloldal utolsó fellegvára Miskolc? Na neeee! Volt! Valamikor! Nézzük már meg az áprilisi eredményeket! Káli csak 3. lett a Fidesz és a Jobbik mögött! A parlamentbe NEM egyéni jelöltként, csak surranópályán, listáról jutott be! Ne csúsztassunk már ezzel az utolsó fellegvárral!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását