2024. május 19. - Ivó, Milán

Tovább dagad a kitoloncolt romák ügye

Franciaország "sürgősségi nemzeti terv" kidolgozását kéri Romániától a romák beilleszkedésének elősegítésére, e programot szerinte egymilliárd euró értékben európai alapokból lehetne finanszírozni.
2010. szeptember 9. csütörtök 14:35 - HírExtra
Pierre Lellouche, a francia külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó államtitkára a nap folyamán érkezett a román fővárosba Eric Besson bevándorlásügyi miniszterrel együtt, hogy a romániai vezetőkkel megoldást találjanak a Franciaországból kitoloncolt romániai romák helyzetére. Találkoztak Teodor Baconschi külügyminiszterrel is, és tárgyalnak Emil Boc miniszterelnökkel, Vasile Blaga belügyminiszterrel, Ioan Botis munkaügyi miniszterrel, valamint Valentin Mocanu munkaügyi államtitkárral.

A kitoloncolások ügyét továbbra is eltérő elvi alapon ítéli meg Bukarest és Párizs. Besson és Leollouche kilenc nappal ezelőtt például Brüsszelben határozottan vallotta: országuk nem sértett európai uniós jogszabályt a területén ideiglenesen letelepedett, külföldi állampolgárságú cigányok csoportjainak kitoloncolásával. Ezzel szemben Traian Basescu román államfő éppen e két tisztségviselő bukaresti látogatásának előestéjén nyilatkozott úgy a közszolgálati televíziónak: Franciaország szerinte egyáltalán nem európai országhoz illő módon viselkedett a kitoloncolásokkal.

Mocanu román államtitkár még augusztusban azt mondta: Románia nem képes megakadályozni a Franciaországból kiutasított romák visszatérését Nyugat-Európába, mivel nem rendelkezik az ehhez szükséges jogi eszközökkel. A román kormány szerdai ülésén megerősítette azt az álláspontját, miszerint a romák helyzetének ügye egész Európát érintő kérdés, ezért azt európai szinten lehet csak megoldani. Mint mondta, Bukarestnek világos álláspontot kell kialakítania ebben a kérdésben, bizonyítva a külvilág számára, hogy igenis kész erőfeszítéseket hozni a probléma rendezésére, ugyanakkor e téren nagyobb támogatásra számít az Európai Unió részéről.

Baconschi külügyminiszter csütörtökön leszögezte a román álláspontot, amely szerint a cigányok is európai állampolgároknak számítanak, ilyen minőségükben pedig nem lehet megvonni tőlük a szabad mozgáshoz való jogot. Felhívta a figyelmet, hogy Románia eddig több mint 216 millió eurót igényelt az Európai Szociális Alaptól a romák társadalmi beilleszkedésének elősegítésére.

Pierre Lellouche a román diplomácia vezetőjével folytatott tárgyalások után a sajtónak elmondta: Franciaország olyan "sürgősségi nemzeti terv" kidolgozását várja Bukaresttől, amely a rendőri és igazságszolgáltatási együttműködésen, illetve az embercsempészet elleni harcon kívül elősegíti a romák beilleszkedését és felzárkóztatását. A francia államtitkár szerint ezt a tervet európai alapokból lehetne finanszírozni egymilliárd euró értékben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását