2024. április 23. - Béla

Hová folyik a csepeli szenny?

Továbbra sincs megegyezés a csepeli szennyvíztisztító ügyében. Wertán Zsolt KDNP-s politikus szerint azonban nem ez a legnagyobb baj.
2010. szeptember 7. kedd 06:19 - Forján-Vass Máté
Kényszerüzemeltetéssel indult meg augusztus elején a csepeli szennyvíztisztító. Az üzemeltető akkor egy hónapra vállalta az üzemeltetést. A cég nem tudott megállapodni a fővárosi önkormányzattal, hogy mennyiért vállalja a szennyvíztisztítást, miközben lejárt az egy hónapos határidő.

Wertán Zsoltot, Fideszes fővárosi önkormányzati képviselőt kérdeztük:

Miért nem sikerült megállapodni?


A 2005-ös ajánlatában szerepelt a kivitelezőnek egy 23,51 Ft-os köbméterenkénti szennyvíztisztítási díj, amit egy képlettel határoztunk meg. A képlet alapján lehetett volna egy frissített számot mondani. Azonban több tétel már nem létező a képletben. A konzorcium ezért hasra ütéssel megállapította ezt a 37 Ft-os árat.

A fővárossal tárgyalásba kezdett, ami 32 Ft körül látszott megnyugodni, de aztán sikerült elérni, hogy ne legyen módosítás, mert szerintem amúgy is túlárazott volt ez egész szennyvíztisztítási díj. Az alapoktól kéne újrakezdeni, és nem a már elavult képletet valahogy működővé tenni, olyan módon hogy az a konzorciumnak szolgálja az érdekét, a fővárosét nem nagyon.

Amúgy is jelentős szennyvíztisztítási díj emelkedés lesz most ennek a szennyvíztisztító műnek a bekapcsolása kapcsán, ezt még tovább nem kell tetézni. Erről szólt volna többe közt a szerződésmódosítás. Így annak ellenére, hogy a működés több mint egy hónapja elkezdődött, még mindig nincs a szerződés aláírva. Ez azért érdekes, mert nem csak a francia érdekeltségű üzemeltető és a főváros közt nincs megegyezés, hanem a szintén francia érdekeltségű Fővárosi Csatornázási Művek és az üzemeltető között is komoly feszültségek vannak.

A kéthéttel ezelőtti pénzügyi bizottsági ülésen ezért nem lehetett érdemben foglalkozni a szerződés módosításával, mert a két francia érdekeltségű cég sem tudott megegyezni egymással. Szerintem a fővárosnak azt az álláspontot kel képviselnie, hogy ne, vagy csak nagyon minimálisan emelkedjen a csatornahasználati díj.

A megegyezések hiányában augusztus elején a konzorcium kényszerüzemeltetés alatt elkezdte a tisztító működtetését. Azonban az egy hónap lejárt. Mi lesz most?


Abban biztos vagyok, hogy nem meri leállítani a szennyvíztisztű művet, mert olyan károkat és bírságokat jelenthetne a leállítás, amiket akkor utána neki kéne vállalni, és ezért nem fogják megtenni.

Milyen problémák merültek még fel?

A kivitelezés során a szennyvíztisztító-részben bizonyos kapacitáshiány mutatkozik. Rosszul tervezték a dolgot, és sajnos aszerint is kivitelezték. A szennyvíztisztító iszap oldala nem teljesíti hosszú távon elegendően a szennyvíz tisztítását. Most is, amikor nagyon alacsony a vízfogyasztás, kicsi Budapest lakossága, az ipar sem működik teljes erejével, már száz százalékon működik az üzem!

Ha Budapest lakossága megint nő, vagy újabb területeket kapcsolunk a rendszerre (mert Csepel csatornázását is ide kell kapcsolni) és az ipar is fellendül, akkor biztos, hogy ez a kapacitás nem lesz elegendő.

Mi egy olyan szennyvíztisztítót akartunk, amely Budapest szennyvíztisztítását hosszú távon garantálja, de ez a mű jelen állapotában nem képes rá.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását